Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen maksaa omasta mielestään liikaa veroja, mutta harva ymmärtää, miten verotus toimii

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Talous on usein vaikea asia. Monille pörssisivut ovat silkkaa hepreaa, numeroita, joista ei Erkkikään ota selvää. Valuuttakursseja voi jotenkin seurata, mutta niiden liikkeet tuntuvat usein miltei sattumanvaraisilta.

Tiedämme kaikki, että startup, joka menettää rahaa, voi olla miljardien arvoinen, mutta rehellisyyden nimissä harva ymmärtää, miksi ja miten.

Ja korkopolitiikka on varmasti tärkeä asia, mutta luoja tietää, miten se oikein toimii. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa…

Samaan aikaan taloudessa on asioita, joissa me kaikki koemme olevamme asiantuntijoita. Puhun tietenkin verotuksesta. Koska me kaikki maksamme veroa, meillä kaikilla on mielipide. Kielteinen sellainen.

Pystymme nopeasti kertomaan maailmalle, mikä verojärjestelmässä mättää. Paljon, tietenkin, mutta ennen kaikkea se, että juuri me maksamme liikaa veroja.

Olimme sitten varakkaita, köyhiä, keskiluokkaa tai eläkeläisiä, on helppoa löytää syitä, miksi juuri meidän tulisi maksaa vähemmän veroja, ja mahdollisesti myös, miksi muiden tulisi maksaa enemmän.

Perusversio tästä on vanha hieno ”Verot alas!”, joka perustuu siihen, että jos vain verot alenisivat, monta ihanaa asiaa tapahtuisi automaattisesti ja just heti.

Yrittäjät yrittäisivät enemmän, työpaikkoja syntyisi, ja verokertymää. Tavallisilla ihmisillä olisi enemmän rahaa, ja se menisi kulutukseen, ruokkien taloutta. Helppoa kuin heinänteko.

Joten hoilaamme mukana, kun Irwin laulaa, miten valtiovalta ei ”osaa muuta kuin verottaa”.

Mutta kun kerran tiedämme, että talous ei ole se kaikkein helpoin asia, miksi kuvittelemme, että juuri verotus olisi? Vaikka emme pidä veroista, ne ovat tarpeellisia jopa yövartijavaltiossa, ja koska ne koskettavat meitä kaikkia, niillä on monimutkaiset vaikutukset.

Minäkin haluaisin verohelpotuksia, itsekkäistä syistä. Mutta auttaisivatko verotaulukkojen muutokset taloutta? En minä tiedä.

Kuvitelma, että taloutemme keskeisimmän ilmiön muutokset ovat ennalta arvattavissa samalla, kun brittimummojen arvaamaton kiukku saa markkinat heittämään häränpyllyä, on loppupeleissä herttainen mutta harhainen.

Veroista tulisi tietenkin puhua mutta tiedostaen, että se vaatinee syvempää analyysiä kuin Irwinin lauluista poimitut viisaudet. Muistakaamme, että Ryysyranta meni…

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!