Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuisku, Arja Koriseva ja kymmenet muut suomalaisartistit haluavat lisää rahaa Youtubelta – allekirjoittivat vetoomuksen EU-komissiolle

Kulttuuri
 
HS, Reuters
Muun muassa Arja Koriseva, Paul McCartney ja Antti Tuisku ovat allekirjoittaneet vetoomukset tiukemmista tekijänoikeusehdoista.
Muun muassa Arja Koriseva, Paul McCartney ja Antti Tuisku ovat allekirjoittaneet vetoomukset tiukemmista tekijänoikeusehdoista. Kuva: HS, Reuters

Arja Koriseva, Antti Tuisku, Kari Kriikku sekä sadat muut suomalaiset ja eurooppalaiset musiikkiartistit ovat kyllästyneitä. Suomalaisista mukana ovat mukana myös esimerkiksi Michael Monroe, Sini Sabotage, Chisu ja kymmeniä muita artisteja.

He ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jolla he haluavat musiikinlevittäjiltä enemmän rahaa.

Kyse on nimenomaan palveluista, joihin käyttäjä voi ladata sisältöä muiden ladattavaksi kuten Youtubesta ja Soundcloudista. Hampaissa on erityisesti Youtube.

Vetoomus tiukemmista tekijänoikeusehdoista on osoitettu Euroopan komissiolle ja sen presidentille Jean Claude-Junckerille. Nimekkäimpiä suuren maailman allekirjoittajia ovat Paul McCartney, Coldplay, Abba-yhtye ja David Guetta.

Kansainvälisen artistijärjestön IAO:n vetoomus ”reilun ja tasapuolisen nettiympäristön puolesta” luovutettiin EU-komissiolle viime keskiviikkona.

Muusikkojen liiton puheenjohtajan Ahti Vänttisen mukaan samaa aihepiiriä koskevia vetoomuksia on nyt enemmänkin liikkeellä.

”Kyse on siitä, miten taloudellinen hyöty musiikin käytöstä jakautuu markkinoilla. Kun musiikkiala vaatii oikeudenmukaisempaa osuutta tuotosta, vastaus on että koetetaan kerätä kaikille lisää rahaa, niin teillekin riittää”, kertoo Vänttinen.

”Sama vastaus on toki tarjolla levy-yhtiöiltä taiteilijoille, jotka vaativat oikeudenmukaisempaa osuutta toimialan kakusta.”

Musiikintekijät, uudet digitaaliset palvelut ja levy-yhtiöt ovat nahistelleet rahanjaosta jo pitkään. Perinteisen levymyynnin tulot laskevat, mutta erityisesti suoratoistosta – kuten Youtubesta, Spotifystä ja Apple Musicista – saatavat tulot kasvavat, mutta eivät ole vielä täysin korvanneet levymyynnin menetyksiä.

Kiistassa osapuolet osoittelevat vuoroin toisiaan: artistit ovat vaihtelevan tyytymättömiä sekä palveluihin että levy-yhtiöihin. Eniten muutoksesta on hyötynyt kuluttaja, jolle esimerkiksi Youtubesta on tarjolla lähes rajoituksetta musiikkia ilmaiseksi. Verkkoyhtiö Google omistama Youtube onkin maailman suosituimpia tapoja kuunnella musiikkia.

Financial Timesin haastattelussa Youtuben edustaja kertoi palvelun maksaneen tähän mennessä musiikkiteollisuudelle jo kolme miljardia dollaria.

Googlen viestintäpäällikön Farshad Shadloon mukaan digitaaliset palvelut eivät ole toistensa vihollisia.

”Youtube tekee työtä yhdessä musiikkiteollisuuden kanssa tuodakseen artisteille lisää rahaa sen kolmen miljardin dollarin lisäksi, jonka olemme jo tähän mennessä maksaneet”, kirjoittaa Shadloo sähköpostivastauksessaan.

Shadloon mukaan enemmistö levy-yhtiöistä ja julkaisijoista on tehnyt Youtuben kanssa lisenssisopimuksen. ”95 prosentissa tapauksista ne päättävät jättää fanien lataaman sisällön alustalle ansaitakseen sen avulla rahaa.”

Oikeuksienhaltijoiden liikevaihdosta puolet syntyy tällä hetkellä fanilatauksista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat