Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Maapallo siirtynyt uuteen suuren joukkotuhon aikaan – ihminen vaarassa kadota

Tiede
 
Amr Abdallah Dalsh / REUTERS
Ihminen on pääsyyllinen uuteen joukkotuhon aikakauteen: eläimet kärsivät muun muassa lisääntyvistä saasteista. Kuvassa Kairon jätteenpolttolaitokselta vapautuu myrkkykaasuja vuonna 2011.
Ihminen on pääsyyllinen uuteen joukkotuhon aikakauteen: eläimet kärsivät muun muassa lisääntyvistä saasteista. Kuvassa Kairon jätteenpolttolaitokselta vapautuu myrkkykaasuja vuonna 2011. Kuva: Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

Maapallo on siirtynyt uuteen suureen joukkotuhon aikakauteen, kertoo tuore tutkimus. Ihminen on vaarassa kuolla sukupuuttoon lajeista ensimmäisten joukossa.

Kolmen Yhdysvaltojen huippuyliopiston Stanfordin, Princetonin ja Berkeleyn johtama tutkimus toteaa, että selkärankaiset eliöt kuolevat nyt sukupuuttoon 114 kertaa nopeammin kuin tavallisesti.

Vuoden 1900 jälkeen yli 400 selkärankaista lajia on kuollut sukupuuttoon. Tutkijoiden mukaan tällainen tuho veisi normaalisti jopa 10 000 vuotta.

Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Britannian yleisradio BBC.

Eric Gaillard / REUTERS
Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan maki on maailman uhanalaisin eläinlaji.
Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan maki on maailman uhanalaisin eläinlaji.

Tutkijoiden mukaan ihmiskunta ei ole nähnyt yhtä suurta lajien joukkosukupuuttoa.

"Jos sen annetaan jatkua, vie miljoonia vuosia, ennen kuin elämä elpyy. Oma lajimme katoaisi todennäköisesti ensimmäisten joukossa", kuvailee tutkimusta johtanut biologi Gerardo Ceballos BBC:lle.

Viimeksi maapallolla tapahtui yhtä suuri joukkotuho 65 miljoonaa vuotta sitten, kun dinosaurukset ja monet maa- ja merieläimet kuolivat sukupuuttoon. Joukkotuho näyttää johtuneen suuren asteroidin törmäyksestä Jukatanin niemimaalle.

DANISH ISMAIL / REUTERS
Eläimet kärsivät muun muassa maanviljelyksestä. Kuvassa riisipelto Intian Srinagarissa kesäkuussa 2015.
Eläi­met kär­si­vät muun muas­sa maan­vil­je­lyk­ses­tä. Kuvassa riisipelto Intian Srinagarissa kesäkuussa 2015.

Maapallo on nähnyt viisi suurta joukkosukupuuttoa, ja nyt käsillä on tutkijoiden mukaan kuudes.

Tutkijat varoittavat, että aika on nopeasti loppumassa joukkotuhon estämiseksi. He vaativat ripeitä toimia lajien suojelemiseksi.

Ihminen on pääsyyllinen uuteen joukkotuhon aikakauteen.

Väestön ja kulutuksen ripeä kasvu sekä taloudellinen eriarvoisuus ovat johtaneet lajien luonnollisten elinympäristöjen  muuttumiseen tai tuhoutumiseen. Eläimet kärsivät muun muassa maanviljelyksestä, metsien hakkuista, ilmastonmuutoksesta ja ympäristömyrkyistä.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto varoittaa, että joka vuosi ainakin viitisenkymmentä lajia liikkuu lähemmäs sukupuuttoa.

Liiton mukaan maailman uhanalaisin eläin on maki. Makit ovat puoliapinoita, jotka elävät Madagaskarin saarella Afrikassa.

Ne kärsivät laittomista hakkuista ja metsästyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!