Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinmaailman ennätykset jättävät ihmisen suoritukset varjoonsa – Gepardin rinnalla jopa Usain Bolt jää toiseksi

Eteläafrikkalainen sammakkolaji voi hypätä kymmeniä kertoja itsensä mittaisia loikkia eikä purjekalan perässä pysy yksikään uimari.

Tiede
 
Marko Lempinen
Gepardi on pikajuoksun mestari.
Gepardi on pikajuoksun mestari. Kuva: Marko Lempinen

Samaan aikaan kun yleisurheilijat koettelevat ihmisen suorituskyvyn rajoja Euroopan mestaruuskisoissa Amsterdamissa, jokin eläinkunnan jäsen voi tehdä uusia ennätyksiä meiltä piilossa.

Otetaan esimerkiksi jokin aikuistuva tervapääsky. Se on ehkä juuri tänään päättänyt kymmenien tuhansien kilometrien lentomatkan juurikaan laskeutumatta.

Sellaisia matkoja lintu voi taivaltaa sen jälkeen kun se heittäytyy siivilleen ja alkaa lennellä Euraasian ja Afrikan väliä.

Maraton: Tm Tlss kuvattu tervapsky on saattanut lent elmns aikana yhteen menoon matkan, joka vastaa useita kierroksia maapallon ympri.
Maraton: Tämä Töölössä kuvattu tervapääsky on saattanut lentää elämänsä aikana yhteen menoon matkan, joka vastaa useita kierroksia maapallon ympäri.

Sen sanotaan syövän, nukkuvan ja parittelevan lennossa. Periaatteessa on jopa mahdollista, että tervapääskyt pysyvät ilmassa koko nuoruusikänsä, Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen pohtii. Sitä ei ole todistettu. Lähisukulainen alppikiitäjä on tutkitusti ollut puoli vuotta yhteen menoon ilmassa.

Tervapääsky laskeutuu viimeistään pesimään. Oheisen maratonmestarin kuvasi helsinkiläinen lintukuvaaja Markus Varesvuo Töölön yllä. Tervapääskyt pesivät usein rakennusten koloissa, kuten kattojen alla, ja parveilevat pesärakennusten yllä.

Pikajuoksu: Gepardin huippuvauhti voi olla hetkellisesti liki sata kilometri tunnissa ja enemmnkin. Pikajuoksijoista Jamaikan Usain Boltin on arvioitu juosseen hetkellisesti yli 44 kilometrin tuntivauhtia sadan metrin kilpailussa.
Pikajuoksu: Gepardin huippuvauhti voi olla hetkellisesti liki sata kilometriä tunnissa ja enemmänkin. Pikajuoksijoista Jamaikan Usain Boltin on arvioitu juosseen hetkellisesti yli 44 kilometrin tuntivauhtia sadan metrin kilpailussa.

Eläinkunnan supersuorittajista ihmiset muistavat yleensä pikajuoksun mestarin gepardin, jonka huippunopeus voi olla sata kilometriä tunnissa, jopa enemmän.

Sarah-nimisen gepardin sadan metrin ajaksi mitattiin alle kuusi sekuntia (5,95), kun National Geographic kuvasi ja seurasi eläintä Cincinnatin eläintarhassa pari vuotta sitten. Mitatusti maailman nopein gepardi kuoli tammikuussa.

Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti muistuttaa, että melkoinen juoksija löytyy heiltäkin. Aasianvilliaasi eli kulaani on yllättävän tehokas juoksija. Se voi painella jopa 70 kilometrin tuntivauhtia pitkiä matkoja.

”Herättää hämmästystä, että se on kestävämpi juoksija kuin jotkut villihevoset”, Trontti sanoo. Korkeasaaren kulaani on seuran toivossa pantu samaan aitaukseen kuin villihevoset, mistä eläintenhoitajat olivat ensin huolissaan.

”Hyvin se näkyy pärjäävän, ja voihan se pinkaista karkuun.”

Uinti: Purjekala on evkkiden nopeimpia, jopa nopein. Nopeudeksi on mitattu jopa 109 kilometri tunnissa. Huippuihmisuimarin voi laskea kauhovan keskimrin 8,6 kilometrin tuntivauhtia 50 metrin vapaauintimatkalla.
Uinti: Purjekala on eväkkäiden nopeimpia, jopa nopein. Nopeudeksi on mitattu jopa 109 kilometriä tunnissa. Huippuihmisuimarin voi laskea kauhovan keskimäärin 8,6 kilometrin tuntivauhtia 50 metrin vapaauintimatkalla.

Yllättävä korkeushyppääjäkin löytyy Korkeasaaresta. Baraali eli komeasarvinen sinilammas on merkillisen kimmoisa.

”Se hyppää jopa yli kaksi metriä suoraan ylöspäin ja suorilta jaloilta”, Trontti sanoo. Kun Korkeasaari tiedusteli eurooppalaisista eläintarhoista, millainen aita riittäisi pitämään baraalit aitauksessa, suositus oli yli kaksi metriä. Sinilampaat pääsivät silti karkuun pari vuotta sitten, kun ne puskivat tarhansa portin lukon rikki. Korkeasaari piti sulkea pariksi tunniksi.

Vapaasukellus: Suurimman hammasvalaan kaskelotin on havaittu sukeltavan jopa kahden kilometrin syvyyteen, ja ainakin yhden yksiln on havaittu olleen sukelluksissa liki kaksi tuntia. Ihmisten syvyyssukelluksen enntys ilman rpyliden apua on sata metri, rpylill liki 130 metri.
Vapaasukellus: Suurimman hammasvalaan kaskelotin on havaittu sukeltavan jopa kahden kilometrin syvyyteen, ja ainakin yhden yksilön on havaittu olleen sukelluksissa liki kaksi tuntia. Ihmisten syvyyssukelluksen ennätys ilman räpylöiden apua on sata metriä, räpylöillä liki 130 metriä.

Kuulantyöntöön Trontilla on ehdokas omasta saaresta. Visentti eli euroopanbiisoni heittelee kevyesti metrien mittaisia tukkeja. Tukkeja on aitauksessa, koska visentti järsii niiden kuorta.

”Kerran se sai ängetyksi tukin kaiteiden väliin niin, että irrottamisessa oli iso työ. Ei tullut mieleen, että ruohonsyöjä pystyy tukkeja nakkelemaan,” Trontti naurahtaa.

T.J. RICH Natural PL / MVphotos
Paini: Jkarhut painivat jopa 700-kiloisten sarjassa ? yleens naaraista tai ruuasta. Kreikkalaisroomalaisen painin raskain sarja on 130-kiloiset. Sarjassa paini muun muassa painilegenda Aleksandr Karelin ? Venjn karhu tai Siperian karhu.
Paini: Jääkarhut painivat jopa 700-kiloisten sarjassa – yleensä naaraista tai ruuasta. Kreikkalaisroomalaisen painin raskain sarja on 130-kiloiset. Sarjassa paini muun muassa painilegenda Aleksandr Karelin – Venäjän karhu tai Siperian karhu.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!