Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio esittää jäsenmaille EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen hyväksymistä – ”Kunnianhimoisin ikinä”

Suomen parlamentti pääsee äänestämään sopimuksesta lähitulevaisuudessa. Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan sopimus lisää työllisyyttä ja talouskasvua.

Talous
 
http://static-gatling.nelonenmedia.fi/file/sites/default/files/img/56663f4c240275ff84352908c802b2950ec83b2b-2606265-Mika_ihmeen_TTIP_01.jpg
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin. Katso videolta, mistä oikein on kyse. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg

Euroopan komissio esitti tiistaina jäsenmaille hyväksyttäväksi EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta CETA:a. Komissio taipui muun muassa Saksan vaatimukseen, että sopimus viedään kansallisiin parlamentteihin hyväksyttäväksi.

Suomen eduskunta päättää siis omalta osaltaan sopimuksesta lähitulevaisuudessa. Jos CETA tulee voimaan, se poistaa heti lähes kaikki jäljellä olevat Kanadan ja EU:n väliset tullimaksut.

Komission mukaan se tarkoittaa satojen miljoonien eurojen säästöjä unionin yrityksille. Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan sopimus on ”kunnianhimoisin, jonka EU on ikinä solminut”.

”Se auttaa luomaan kipeästi kaivattua kasvua ja työllisyyttä ylläpitäen samalla Euroopan korkeita standardeja ruoan ja ympäristön turvallisuuden sekä työntekijöiden oikeuksien suhteen”, Malmström kertoo komission tiedotteessa.

CETA tulee sisältämään komission uuden investointisuojamallin yritysten ja valtioiden välisiin riitoihin. Se tarkoittaa muun muassa erillistä tuomioistuinta. Järjestelmä on huomattavasti aikaisempia malleja läpinäkyvämpi ja tasapuolisempi.

Investointisuoja on herättänyt sekä CETA:n että yhä neuvoteltavan Yhdysvaltain ja EU:n välisen TTIP-sopimuksen kohdalla suurta kritiikkiä. Arvostelijoiden mukaan järjestelmä mahdollistaa yrityksille kansalliseen lainsäädäntöön puuttumisen uhkaamalla valtioita perättömillä mutta potentiaalisesti kalliilla kanteilla.

Komissio on kuitenkin muokannut investointisuojaa merkittävästi parempaan suuntaan arvostelun johdosta. Komission tiedotteen mukaan CETA on tärkeä askel EU:n tavoitteelle luoda globaali investointituomioistuin, joka käsittelisi myös TTIP:iin kuuluvia riitoja.

Tällä hetkellä koko TTIP, joka kattaisi puolet maailman bruttokansantuotteesta ja loisi 800 miljoonan ihmisen markkinan, on kuitenkin pahassa vastatuulessa. Ranskan kauppaministeri Matthias Feklin sanoi tiistaina, että sopimusta ei voida sinetöidä kuluvana vuonna.

”Mielestäni valmis sopimus vuonna 2016 on mahdotonta, ja kaikki tietävät sen. Mukaan lukien ne, jotka väittävät muuta”, Fekl kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Odotamme niin monia tärkeitä avauksia Yhdysvalloista, etteivät asiat voi mitenkään muuttua ennen [presidentti Barack ] Obaman aikakauden päättymistä.”

Reijo Hietanen
Kauppakomissaari Cecilia Malmström haluaa sinetöidä TTIP-vapaakauppasopimuksen jo tänä vuonna.
Kauppakomissaari Cecilia Malmström haluaa sinetöidä TTIP-vapaakauppasopimuksen jo tänä vuonna.

TTIP on EU:n kauppapolitiikan merkittävin tavoite, huomattavasti CETA:a suurempi. Malmström sanoi viime viikolla, että kaikki jäsenvaltiot ovat samalla aaltopituudella sopimuksen maaliin viemiseksi. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on yrittänyt hoputtaa neuvotteluja eteenpäin.

Britannian kansanäänestys EU-erosta on kuitenkin saanut monet valtiot varovaisiksi vapaakaupan edistämisen suhteen.

Vastustusta löytyy etenkin Saksasta, jossa varaliittokansleri ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel on arvostellut sopimusta, sekä Ranskasta, jossa Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi äskettäin TTIP:n olevan ”populismin kasvualusta”, joka heikentäisi Euroopan taloutta.

”Voin sanoa suoraan, että mitään transatlanttista sopimusta ei voida solmia”, Valls kertoi Reutersin mukaan.

Wolfgang Rattay / Reuters
TTIP-myönteinen juliste Hannoverin messurakennuksen seinällä huhtikuussa 2016.
TTIP-myönteinen juliste Hannoverin messurakennuksen seinällä huhtikuussa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat