Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriö ulkoistaa perheenyhdistämishakemusten käsittelyn Turkissa

Ulkoistamisen odotetaan helpottavan edustuston työnsarkaa ja nopeuttavan hakemusten käsittelyä.

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Pakolaisperhe tapasi isänsä 5 vuoden jälkeen Haaparannassa syyskuussa 2015.
Pakolaisperhe tapasi isänsä 5 vuoden jälkeen Haaparannassa syyskuussa 2015. Kuva: Ville Honkonen

Ulkoministeriö kokeilee perheenyhdistämishakemuksien ulkoistettua vastaanottoa pilottihankkeella Turkin Ankarassa.

Perheenyhdistämishakemuksien määrän odotetaan kasvavan, sillä Suomessa pakolaisstatuksen saaneelta ei vaadita toimeentuloedellytystä, jos perheenyhdistäminen on laitettu vireille kolmen kuukauden aikana turvapaikkapäätöksen synnystä.

Ulkoministeriö uskoo, että aikaraja saa hakijat liikkeelle. Ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikön Pasi Tuomisen mukaan hankkeeseen päädyttiin, koska Turkin edustustossa ei ole riittävästi työvoimaa ja -tiloja.

”Meillä on nyt vakava syy uskoa, että perheenyhdistämismäärät nousevat, ja meidän resurssimme, sekä henkilöresurssit että toimitilaresurssit, eivät riitä. Hanke toteutetaan nimenomaan Ankarassa, sillä siellä on odotettavissa suurin määrä hakemuksia”, sanoo Tuominen.

Hakemusten ulkoistettu vastaanottaminen pyritään aloittamaan Ankarassa marras–joulukuussa, ja palveluntarjoajana on VFS Global.

Ulkoministeriö on käyttänyt samaa palveluntarjoajaa esimerkiksi viisumihakemuksien käsittelyssä Turkissa.

Tällä hetkellä Suomen Turkin-suurlähetystö vastaa kaikesta toiminnasta hakemuksien vastaanottamisessa.

Ulkoistamisen odotetaan helpottavan edustuston työnsarkaa ja nopeuttavan hakemusten käsittelyä.

Päätäntävalta säilyy yhä Suomen viranomaisilla. Ulkoisen palveluntarjoajan vastuulla ovat avustavat ja tekniset seikat, kuten perheenyhdistämistä hakevien neuvonta, ajanvarauspalvelut, maksun kerääminen, valokuvaaminen ja sormenjälkien kerääminen.

Pilottihankkeessa selvitetään myös mahdollisuutta keventää dna-näytteenottoprosessia, jolla varmistetaan hakijan ja Suomessa oleilevan henkilön sukulaisuus.

Pilottihankkeen aikana oleskelulupaa Suomesta perheenyhdistämisen kautta hakevat asioivat palveluntarjoajan tiloissa. Asiakirjat lähetetään sieltä edelleen Suomen edustustolle.

Jos pilottihanke onnistuu, myös muita samankaltaisia lupahakemuskäsittelyitä on tarkoitus ulkoistaa ja toteuttaa myös muiden maiden edustustoissa.

”Tällä pilotilla haetaan tietysti kokemuksia siitä, miten oleskelulupa-asioita, etenkin perheenyhdistämishakemuksia, voidaan tehokkaammin käsitellä”, Tuominen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat