Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valepoliisit veivät vanhuksen omaisuutta Helsingissä – huoltoyhtiö varoitti alueen asukkaita

Poliisi tutkii, onko kyse laajemmasta rikossarjasta.

Kaupunki
 
Paikallinen huoltoyhtiö jakoi alkuviikolla alueen asukkaille lappuja, joissa varoitetaan valepoliiseista.
Paikallinen huoltoyhtiö jakoi alkuviikolla alueen asukkaille lappuja, joissa varoitetaan valepoliiseista.
Fakta

Virkavallan anastus

Joka toista erehdyttääkseen

  ilman lakiin perustuvaa oikeutta ryhtyy toimeen, jonka vain julkista valtaa käyttävä toimivaltainen viranomainen saa tehdä, tai

 muuten esiintyy virkatehtävässä olevana julkista valtaa käyttävänä virkamiehenä,

on tuomittava virkavallan anastuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Lähde: Rikoslaki

Poliiseina esittäytyneiden huijareiden epäillään vieneen Helsingin Roihuvuoressa asuvan kaupunkilaisen omaisuutta viikonloppuna. Tapauksen vuoksi isännöitsijä jakoi alkuviikolla alueen asukkaille lappuja, joissa valepoliiseista varoitetaan.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Juvonen Helsingin poliisilaitoksesta vahvistaa, että kuvatun lainen tapaus on poliisilla tutkinnassa.

”En tässä vaiheessa voi antaa julkisuuteen enempää tietoa, kuin että näin on tapahtunut ja että on puhelimitse esittäydytty poliisina ja tällä tavalla huijaamalla saatu vanhukselta omaisuutta”, Juvonen sanoo.

”Poliisi tutkii tätä ja tutkii myös, onko kyse osasta laajempaa rikossarjaa.”

Juvonen ei suostu tässä vaiheessa täsmentämään esimerkiksi sitä, soittiko epäilty valepoliisi roihuvuorelaiselle asukkaalle ovipuhelimen vai esimerkiksi henkilökohtaisen puhelimen kautta.

Tapausta tutkitaan virkavallan anastuksena sekä petoksena. Juvosen mukaan tapaukset ovat ”tänä päivänä tyypillisiä”.

Epäillyn petoksen tekotapa ja mahdollinen rikoshyöty ei ole HS:n tiedossa.

Valepoliisiepäilyjä nousee julkisuuteen aika ajoin. Viime joulukuussa Helsingin poliisi varoitti iäkkäitä ihmisiä huijaavista valepoliiseista. Tuolloinkin tutkinnanjohtaja ollut Juvonen kertoi HS:lle, että huijauksia on kahdentyyppisiä.

Soittohuijauksissa huijarit ovat nähneet uhrin nostavan rahaa pankkiautomaatista. He ovat soittaneet uhrille poliiseina esiintyen ja yrittäneet saada hänet antamaan pankkitunnuksensa esimerkiksi väittämällä, että pankkiautomaatissa on ollut kopiointilaite tai väärennettyä rahaa.

Sen jälkeen asunnolle tullut henkilö on pyytänyt uhrilta pankkikorttia ja tunnuslukua näyttämättä hänelle poliisin virkamerkkiä. Samalla valepoliisi on voinut ottaa uhrilta käteistä rahaa ”valokuvaamista tai tutkimuksia” varten.

Toisentyyppisissä tapauksissa huijarit ovat saapuneet poliiseina esiintyen asunnon ovelle ja udelleet arvo-omaisuudesta. Tällöinkään he eivät ole esittäneet poliisin virkamerkkiä.

Huijarit ovat voineet valehdella uhrille, että hänen tietojaan on löytynyt rikollisryhmän hallusta tai niitä on käytetty muuten väärin.

Valepoliisit ovat vieneet asunnosta lompakon, pankkikortin tai rahaa joko salaa tai valehtelemalla, että niitä tutkitaan ja valokuvataan. He ovat myös pyytäneet pankkitunnuksia.

Poliisi antoi heinäkuun alussa neuvoja siihen, miten valepoliisin ja oikean poliisin erottaa.

Ensinnäkin poliisi kantaa aina mukanaan virkamerkkiä. Hänen on pyydettäessä se näytettävä ja siten todistettava olevansa poliisi.

Virkamerkissä näkyy poliisin nimi ja arvo, ja siinä on aina valokuva. Merkissä on myös erilaisia turvatekijöitä, muun muassa hologrammeja.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat