Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keva: Sote-uudistus nostaa veroja, jos eläkejärjestelmää ei tueta

Kevan toimitusjohtaja Kietäväinen: Siirtymämaksu paikkaisi markkinamuutoksen tuomia paineita.

Politiikka
 
Kimmo Mäntylä
Timo Kietäväinen
Timo Kietäväinen Kuva: Kimmo Mäntylä

Sote-uudistuksen mukanaan tuomia paineita eläkejärjestelmään pitäisi tasata siirtymämaksulla vähintään 25 vuoden ajan, ehdottaa julkisen sektorin sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön eläkkeistä vastaava Keva.

Sote-uudistuksen myötä kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy arviolta 215 000 työntekijää uusien maakuntien palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Kyseessä on Suomen historian suurin henkilöstön siirto.

”Perusratkaisu on hyvä. Suunnitelmien mukaan uudet maakunnat ja niiden palvelulaitokset siirtyvät lailla Kevan jäsenyhteisöiksi ja maakuntien konserniyhteisöt voivat hakea Kevan jäsenyyttä. Näin työntekijöiden eläke-edut pysyvät lähtökohtaisesti ennallaan ilman lisäkustannuksia”, Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

Uudistuksen tavoitteiden mukaan jatkossa nykyistä suurempi osuus julkisesta sote-palvelujan tuotannosta olisi yksityisen tai kolmannen sektorin toimijoiden käsissä. Tähän pyritään asiakkaan valinnanvapausmallilla, jonka yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa.

”Tästä voi seurata todella isoja markkinamuutoksia, joihin ei ole vielä varauduttu”, Kietäväinen sanoo.

Julkisen puolen palkansaajien määrä ja samalla myös eläkemaksutulot pienenevät, jos aiempaa suurempi osa sote-henkilöstöstä on yksityisen työeläkevakuutuksen piirissä.

”Tästä seuraisi paineita korottaa julkisen sektorin maksutasoa pahimmillaan niin paljon, että se voisi johtaa kuntien ja valtion verojen korottamiseen”, Kietäväinen sanoo.

Yksityisen puolen eläkemaksuihin tulee Kietäväisen mukaan vastaavasti alennusvaraa, koska palkansaajien määrä kasvaa.

Eroa voisi tasoittaa siitymämaksulla, joka kerättäisiin eläkeyhtiöiden yhteisestä tasausrahastosta. Työeläkejärjestelmä maksaisi sitä Kevalle ainakin 25 vuotta. Maksu kohdistuisi yhteisvastuullisesti koko TyEL- järjestelmään, ei yksittäiselle yksityiselle työeläkeyhtiöille eikä yksittäisille sote-palveluyrityksille.

”Tavoitteena on vakauttaa työeläkejärjestelmien rahoitus soten markkinaosuusmuutoksessa,” Kietäväinen sanoo.

Siirtymämaksu on esillä myös Eläketurvakeskuksen työryhmässä, joka selvittää asiaa syyskuun loppuun mennesssä.

Akseli Valmunen / HS
Sote-uudistuksen myötä kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy arviolta 215 000 työntekijää uusien maakuntien palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
Sote-uudistuksen myötä kuntien ja kuntayhtymien palveluksesta siirtyy arviolta 215 000 työntekijää uusien maakuntien palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat