Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia suunnittelee yritysveron laskemista alle 15 prosentin – ”Suomen kannattaa seurata tilannetta”

Vero-oikeuden professorin mukaan Suomen ei kannata hätiköidä alentamaan omaa yhteisöveroaan.

Talous
 
Karla Kempas
Neil Hall / Reuters
Britannian valtiovarainministeri George Osborne
Britannian valtiovarainministeri George Osborne Kuva: Neil Hall / Reuters

Britannian valtiovarainministeri George Osborne suunnittelee maan yritysveron alentamista alle 15 prosentin, kertoo Financial Times.

15 prosentin alittaessa brittien yritysvero olisi Euroopan pienimpiä. Alle 15 prosentin yritysvero on käytössä vain Irlannissa, Kyproksella ja Bulgariassa.

Britannian yritysveroprosentti on tällä hetkellä 20 prosenttia eli sama kuin Suomella.

Yritysveron alennuksilla houkutellaan maahan pääomia ja investointeja ja niiden kautta työpaikkoja. Verohallinnon johtavan veroasiantuntijan Lauri Savanderin mukaan alennus voi vaikuttaa Suomeen, jos sijoittajat siirtävät rahansa Britanniaan.

”Jostain ne ovat luultavasti pois.”

Vero-oikeuden professori Marjaana Helminen arvioi, että Britannialla on kova tarve turvata oma kilpailuasemansa, etteivät yritykset lähde muille maille siinä pelossa, että menettävät EU:n suomat edut.

”Yritysveron alentamisella halutaan tuoda näkyväksi se, että vaikka britit suunnittelevat lähtöä, heidän verojärjestelmänsä on edelleen kilpailukykyinen.”

Helmisen mukaan Suomen ei kannata alentaa omaa yhteisöveroastettaan brittien vanavedessä, koska vasta muutama vuosi sitten Suomessa tehtiin suuri muutos yritysverotukseen.

Vuonna 2014 Suomen yritysveroprosentti laski 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Suomen yritysten veroprosentti on alle Euroopan unionin keskiarvon ja muissa Pohjoismaissa yritykset maksavat enemmän veroja kuin Suomessa.

Helmisen mielestä veroremonttiin ei juuri nyt kannata ryhtyä Suomessa myöskään siksi, koska Euroopan unionilta on tulossa syksyllä esitys aiempaa yhtenäisemmästä verotuksesta.

”Nyt kannattaa seurata tilannetta. Suomen ei kannata sooloilla sekavassa tilanteessa.”

EU:ssa ollaan jo vuosikausia oltu huolissaan kiihtyvästä yritysverokantojen rapautumisesta.

Vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen taloustilanne on ollut huono ja verotuloja tarvittu, jotta julkisen sektorin palveluja on voitu rahoittaa entiseen tapaan. Unionin yritysveroprosenttien keskiarvo on laskenut vuodesta 2008 prosenttiyksikön verran.

Helminen ei silti usko, että Britannian yritysprosentin muutos kiihdyttää verokilpailua.

”Ei tässä mitään uutta ja ihmeellistä ole. Yritysveroasteet ovat koko ajan pienentyneet.”

Professori muistuttaa, että verojärjestelmät ovat kokonaisuuksia ja seurauksia on vaikea arvioida tässä vaiheessa.

Veroalea ehdottanut Britannian valtiovarainministeri Osborne kuuluu niihin brittipoliitikkoihin, jotka ovat varoitelleet Britannian EU-eron talousvaikutuksista. Hän on muun muassa ennustanut, että brexit vie Britannian taantumaan.

Yritysveron alennus oli yksi viidestä keinosta, jolla Osborne yrittää taistella Britannian tulevan EU-eron aiheuttamia talousvaikeuksia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat