Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin vuokrakämppäjahti on nyt kiivaimmillaan – HS vertaili eri vuokranantajien hintatasoa

Vuokra-asuntoja haetaan heinäkuusta eteenpäin kiihtyvään tahtiin. Asunnonetsijän kannattaa vertailla vuokria tarkkaan, sillä niissä on juuri nyt suuria eroja.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
”Tämä asunto menee varmasti vuokralle parilla näytöllä”, sanoo asunnon omistaja Hannu Puisto.
”Tämä asunto menee varmasti vuokralle parilla näytöllä”, sanoo asunnon omistaja Hannu Puisto. Kuva: Kimmo Räisänen

Tarvitsetko yhden tai kahden huoneen vuokra-asunnon Helsingin seudulta ensi syksyksi? Jos vastaat myöntävästi, kannattaa toimia nopeasti.

”Sesonki on nyt selvästi käynnissä”, sanoo Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

”Heinäkuu ja elokuu ovat perinteisesti vuokranhaussa kaikkein aktiivisimpia kuukausia.”

Suurin syy kesäsesonkiin ovat opiskelijat. Helsingin yliopisto ja seudulla sijaitsevat ammattikorkeakoulut julkaisivat opiskelijavalintansa tulokset perjantaina.

Se tarkoittaa, että tuhannet opiskelijat etsivät juuri nyt uutta asuntoa. Heistä suuri osa etsii asuntoa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöltä (Hoas).

”Haluan onnitella opiskelupaikasta, mutta nyt kannattaa toimia aktiivisesti ja laittaa asuntohakemus vireille välittömästi”, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

”Hakemusmäärä kasvaa lähimmän viikon aikana. Meiltä hakee heinäkuussa asuntoa arviolta noin 7 000 ihmistä. Pystymme tarjoamaan asunnon noin 2 500 hakijalle eli karkeasti noin kolmannekselle.”

Tarhio sanoo, että opiskelija-asuntojen kysyntä on suurinta elo–syyskuussa. Lokakuusta lähtien tilanne tasaantuu.

Suurin osa Hoasin asuntoa ilman jääneistä opiskelijoista etsii asuntoa vapailta markkinoilta.

”He ovat jostain syystä sellainen segmentti, joka ei juuri hae meidän asuntojamme”, sanoo Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo.

Tämä on sinänsä erikoista, sillä Helsingin kaupungin asunnoista (Heka) maksetaan keskimäärin alhaisempaa vuokraa kuin esimerkiksi Hoasin tai kovan rahan vuokra-asunnoista.

Hekan vuokra on tänä vuonna keskimäärin 11,24 euroa neliöltä ja Hoasin Helsingin asuntojen 12,86 euroa.

”Meidän ja Hekan asunnot eivät ole puhtaasti vertailukelpoisia. Kaupungilla on lähes 50 000 asuntoa, joten sieltä löytyy eri hintaista ja kuntoista asuntoa”, Hoasin Tarhio sanoo.

Hoasilla on Helsingissä vajaat 6 000 asuntoa.

Hoasin ja Hekan vuokrat ovat selvästi vapaiden markkinoiden vuokria alhaisempia.

Kovan rahan vuokra-asunnoista maksettiin Helsingissä tammi–maaliskuussa keskimäärin 18,62 euroa neliöltä. Oikotien alueelliset vuokrapyyntitiedot osoittavat, että vapailla markkinoilla vuokrapyynti saattaa olla yli kaksi kertaa suurempi Hekan ja Hoasin vuokriin verrattuna.

”Helsingissä vuokra-asuntotarjonta on nyt historiallisen suurta. Kysymys on enää siitä, kellä on varaa maksaa pyydettyä vuokraa”, kaupungin asuntopäällikkö Leijo sanoo.

Leijon mielestä hyvä nyrkkisääntö on, että asuntomenoihin saisi mennä neljännes bruttotuloista. Tämä tarkoittaa, että noin kahdentuhannen euron tuloilla vuokra saisi olla 500 euroa kuukaudessa. 30 neliön yksiön voi saada 500 euron vuokralla esimerkiksi Hoasilta tai Hekalta, mutta markkinoilta vastaavia asuntoja ei Helsingistä juuri löydy. Hekan ja Hoasin asuntohaun ongelmana ovat pitkät jonot. Esimerkiksi Hekalla asuntojonossa on jatkuvasti noin 17 000 hakijaa.

Leijo sanoo, että markkinahintaiset vuokrat ovat nousseet jo niin korkealle, etteivät asunnot enää liiku.

Vuokranantajien edunvalvoja vahvistaa tilanteen.

”Tämä oli talven trendi. Tilastokeskuksen tilastot eivät ole näyttäneet vuokrien laskua, mutta markkinoilla tarjonnan lisääntyminen näkyy”, Vuokranantajien Koro-Kanerva sanoo.

”Uskon, että sellainen vuokranantaja pärjää hyvin, joka pystyy tarjoamaan kivassa kunnossa olevaa keskihintaista vuokra-asuntoa hyvällä sijainnilla.”

Samaa mieltä on asuntoja 20 vuotta vuokrannut Hannu Puisto.

Puiston vastaremontoitu kaksio Alppilan Viipurinkadulla on ollut markkinoilla vajaan viikon. 30 neliön asunnosta hän pyytää 820 euroa kuussa.

”Jos pyytäisin tästä 100 euroa lisää, vuokralaista joutuisi odottamaan pitkään. Tällä hinnalla tämä menee nopeasti”, Puisto sanoo.

Maanantain asuntonäyttöön on ilmoittautunut jo kahdeksan ihmistä. Puisto on varma, että asunto varataan silloin – ellei sopiva vuokralainen löydy jo sunnuntaina.

”Minä vuokraan tämän ensimmäiselle täysjärkiselle ihmiselle, jolla on luottotiedot kunnossa”, Puisto sanoo.

Mia Koro-Kanerva pitää luonnollisena, että Kallion kaltaisten haluttujen alueiden vuokrat ovat korkeita.

”Kaikki haluavat asua keskustassa ja trendialueella, mutta siitä joutuu maksamaan. Jos voi tinkiä siitä, järkevän hintaista vuokra-asuntoa on tarjolla.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat