Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti jätti EM-viheriön saappaat jalassa – Ranska latoi maaleja ja jatkaa välierään Saksaa vastaan

Ranska voitti sunnuntaina pelatussa jalkapallon EM-turnauksen puolivälierässä Islannin maalein 5–2.

Urheilu

Carl Recine / Reuters
Eiður Guðjohnsen ja muut islantilaiset kiittivät kannattajia.
Eiður Guðjohnsen ja muut islantilaiset kiittivät kannattajia. Kuva: Carl Recine / Reuters

Hienoimmatkin tarinat saavat joskus loppunsa. Islannin sensaatiomainen EM-turnaus päättyi murskatappioon Ranskalle puolivälierässä.

Ranska latoi taululle rumat 5–2-lukemat Stade de Francella Saint-Denisissä sunnuntaina pelatussa puolivälierässä. Olivier Giroud, Paul Pogba, Dimitri Payet ja Antoine Griezmann vastasivat Ranskan maaleista. Kolbeinn Sigþórsson ja Birkir Bjarnason tekivat Islannin maalit.

Välieriin edennyt Ranska jatkaa mestaruusjahtia seuraavaksi Saksaa vastaan. Islannin seuraava pysäkki lienee Reykjavikissä torijuhlissa.

Islanti on ollut tämän turnauksen suuri tarina, mutta tällä kertaa tulos oli tyly. Tältä peli näyttää, kun jalkapallon huippumaa saa joukkueestaan parhaan mahdollisen irti pientä ja piskuista haastajaa vastaan.

Sunnuntaina Islanti jäi jalkoihin, mutta se ei vähennä heidän loistavien esityksiensä arvoa. EM-kisojen ensikertalainen voitti kisoissa kaksi ottelua, pelasi kaksi tasan ja hävisi yhden. Se on uskomaton suoritus.

Isäntämaa Ranska järjesti Stade de Francen yleisölle komean näytöksen. Pelin henki oli selvä jo ottelun alussa.

Giroud avasi Ranskan maalihanat 12 peliminuutin jälkeen. Blaise Matuidi antoi loistavan pitkän syötön Giroudille, joka karkasi islantilaispuolustukselta ja laukoi pallon tulisesti Islannin verkkoon.

Isäntäjoukkueen unelma-alku sai jatkoa, kun Pogba puski Ranskan 2–0-johtoon noin 20 peliminuutin jälkeen. Pobgan maali syntyi Griezmannin antamasta kulmapotkusta.

Välillä Islantikin hätyytteli Ranskan maalia. Joukkue loi muutaman vaarallisen tilanteen rajaheittokuvioillaan, joista se on tässä EM-turnauksessa tunnettu.

Maalitehtailusta vastasi kuitenkin Ranska. Lisää kylmää vettä Islannin niskaan kaatoi Payet. Hän sai pallon rangaistusalueen rajan tuntumassa ja laukoi pallon tarkasti alanurkkaan, kun 43 minuuttia oli pelattu.

Tykitys jatkui heti seuraavalla minuutilla. Griezmann karkasi läpiajoon ja nosti pallon islantilaisvahti Hannes Haldórssonin yli verkkoon. Ranska lähti tauolle 4–0-johdossa.

Puoliajalla Islanti teki kaksi vaihtoa. Sverrir Ingason korvasi Kári Árnasonin keskuspuolustuksessa ja Alfreð Finnbogason otti Jón Böðvarssonin paikan hyökkäyksestä.

Pelillisesti toinen jakso alkoi kuitenkin samanlaisissa merkeissä kuin ensimmäinen. Ranska vei peliä ja Islanti pyristeli mukana.

Siitä huolimatta Islanti onnistui tekemään kavennusmaalin 56 minuutilla. Gylfi Sigurðsson lähetti oikealta laidalta syötön maalin eteen Kolbeinn Sigþórssonille, joka sai venytettyä jalkansa palloon ja viimeisteli 1–4-maalin.

Islantilaisten ilo ei kauaa kestänyt, kun Ranskan Giroud teki illan toisen maalinsa pari minuuttia myöhemmin.

Payet antoi mainion vapaapotkun keskialueelta ja Giroud ehti pääpalloon ensimmäisenä. Huolimattomasti vastaan tullut Islannin maalivahti Haldórsson pelasi itsensä tilanteesta ulos, joten Giroudilla oli helppo työ puskea pallo verkkoon.

Maalin jälkeen Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps päätti ottaa Giroudin vaihtoon. Hänen paikkansa hyökkäyksessä otti André-Pierre Gignac.

Illan tärkein vaihto tehtiin kuitenkin 83 minuutin kohdalla. Islantilaisen jalkapallon legenda, Eiður Guðjohnsen, pääsi kentälle loppuhetkiksi.

Muun muassa Chelseassa ja FC Barcelonassa aikoinaan pelannut Guðjohnsen, 37, ei ole enää Islannin parhaimmistoa, mutta hänen esimerkkinsä on varmasti antanut rutkasti uskoa nykymaajoukkueen nuoremmille pelaajille.

Siihen se tarina päättyi. Guðjohnsenin saamiin suosionosoituksiin ja Islannin viimeiseen urotekoon.

Islantilaiset halusivat jättää EM-viheriön tyylillä. Illan viimeinen maali nähtiin heti sen jälkeen, kun Guðjohnsen oli tullut kentälle.

Ari Skúlason antoi keskityksen ja Bjarnason puski kavennuksen. Islantilaisfanit saivat vielä kerran tuulettaa.

Christian Hartmann / Reuters
Olivier Giroud viimeisteli Islannin verkkoon kaksi maalia.
John Sibley / Reuters
Ari Skúlason tapasi ottleun jälkeen perhettään.
CHARLES PLATIAU / Reuters
Dimitri Payet putsasi Ranskan neljännen maalin tehneen Antoine Griezmannin kenkää.
JOHN SIBLEY / REUTERS
Hannes Haldorsson on ollut Ranskan tähtihyökkääjien edessä voimaton.
ERIC GAILLARD / REUTERS
Ranskalaisfanien juhlaa Nizzassa.
Darren Staples / Reuters
Islannin Johann Gudmundsson mietteliäänä Ranskan neljännen maalin jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Puolivälierät

Torstai 30.6.
22.00 Puola–Portugali Yle TV2 (Marseille)

Perjantai 1.7.
22.00 Wales–Belgia Yle TV2 (Lille)

Lauantai 2.7.
22.00 Saksa–Italia Yle TV2 (Bordeaux)

Sunnuntai 3.7.
22.00 Ranska–Islanti Yle TV2 (Saint-Denis)

Välierät

Keskiviikko 6.7.
22.00 Välierä (30.6. ja 1.7. pelattujen puolivälierien voittajat) Yle TV2 (Lyon)

Torstai 7.7.
22.00 Välierä (2.7. ja 3.7. pelattujen puolivälierien voittajat) Yle TV2 (Marseille)