Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen eläytyy hyvään kertomukseen koko kehollaan

Elämä
 
Anna Tommola
Colourbox
Kirjojen lukeminen lisää kykyä ymmärtää toisen tunteita.
Kirjojen lukeminen lisää kykyä ymmärtää toisen tunteita. Kuva: Colourbox

1. Ihmiset ovat kertoneet tarinoita kautta aikojen. Ne eivät ole vain yhdessäoloa ja viihdettä. Tutkijat uskovat, että tarinat ovat lisänneet kykyä selviytyä, sillä ne välittävät tärkeää tietoa, valmistavat vaaroihin ja opettavat ongelmanratkaisua.

2. Hyvä tarina koukuttaa kuin huume – ja heittäytyminen vetävän juonen kyytiin muuttaakin aivokemiaa. Jännitys käynnistää stressihormoni kortisolin tuotannon, joka virittää tarkkaavaisuuden. Seuratessaan henkilöiden edesottamuksia ihminen alkaa samastua heihin ja tuntea heidän tunteitaan. Elimistö tuottaa kiintymyshormoni oksitosiinia. Jännityksen laukeaminen taas palkitsee vapauttamalla mielihyvähormoni dopamiinia.

3. Tarina opettaa empatiaa. Science-lehdessä kolme vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan kirjojen lukeminen lisää kykyä tunnistaa toisen ihmisen mielentiloja. Tuoreempi tutkimus viime vuodelta osoitti myös tv:n draamasarjojen kehittävän tunneälyä.

4. Tarina on tehokas tapa vaikuttaa. Mitä enemmän tarina tempaa mukaansa tunnetasolla, sitä vahvemmin se ohjaa ihmisen ajatuksia ja käsityksiä, kertoo Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Tarinoiden avulla onkin saatu ihmiset esimerkiksi muuttamaan elintapojaan terveellisemmiksi tai lahjoittamaan rahaa.

5. Yhteinen kertomus lisää ryhmätunnetta ja halua uhrautua kokonaisuuden puolesta – mutta usein myös vihamielisyyttä ulkopuolisia kohtaan. Tarinoilla onkin pimeä puolensa. Niillä voi johtaa harhaan, manipuloida ja lietsoa vastakkainasettelua. Ja mitä vahvemmin ihminen eläytyy, sitä sokeampi hän on tarinan virheille ja puutteille, yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!