Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unescon Finlandia-talossa palkitsema toimittaja pääsi ehdonalaiseen

Azerbaidžanin korkein oikeus päätti keskiviikkona vapauttaa korruptiopaljastuksista tunnetun Hadija Ismailovan ehdonalaiseen. Hän aikoo jatkaa työtään journalistina: ”Ehdottomasti! Olen nyt paljon energisempi”

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
Charley Gallay / Getty Images
Azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Hadija Ismailova Kaliforniassa vuonna 2012.
Azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Hadija Ismailova Kaliforniassa vuonna 2012. Kuva: Charley Gallay / Getty Images

Azerbaidžanin korkein oikeus päätti keskiviikkona vapauttaa toimittaja Hadija Ismailovan ehdonalaiseen.

Ismailova on moneen kertaan palkittu tutkiva journalisti, joka on tehnyt paljastuksia muun muassa maan presidentti Ilham Aliyevin ja tämän lähipiirin korruptiosta. Tänä vuonna medialle vuodetut Panaman paperit tukivat Ismailovan esittämiä todisteita.

”Terveisiä! Olen ulkona vankilasta. Kiitos kaikille tuesta”, hän viestitti tuoreeltaan Facebookissa keskiviikkona.

Korkein oikeus muutti Ismailovan alkuperäisen seitsemän ja puolen vuoden vankeustuomion kolmen ja puolen vuoden ehdonalaiseksi. Ismailova vapautui vankilasta oltuaan vangittuna 537 päivää.

Hadija Ismailova vangittiin joulukuussa 2014, ja syyskuussa 2015 hänet tuomittiin talousrikoksista. Monet sananvapausjärjestöt pitivät toimittajaa yhtenä monista maan mielipidevangeista ja syytteitä tekaistuina. Järjestöt kampanjoivat aktiivisesti Ismailovan vapauttamiseksi.

Toukokuun alussa Unesco palkitsi Ismailovan Maailman lehdistönvapauden konferenssissa Helsingin Finlandia-talossa, jossa palkinnon vastaanotti hänen äitinsä. Myös edellinen Unescon Guillermo Cano -lehdistönvapauspalkinnon voittaja, ihmisoikeusaktivisti Mazen Darwish, vapautettiin pian palkinnon saamisen jälkeen.

Ismailova kertoo voivansa tällä hetkellä erittäin hyvin.

”Olen hyvin energinen, olen levännyt puolitoista vuotta. Ennen vankilaa en ollut ehtinyt levätä riittävästi pitkiin aikoihin, joten vankilasta oli siinä mielessä apua”, Ismailova kertoi puhelimitse HS:lle.

Hän kertoi opiskelleensa vankilassa muun muassa espanjaa, ja se auttoi häntä lukemaan esimerkiksi Panama-papereita.

Ismailova myöntää yllätyneensä vapautuspäätöksestä.

”En usko, että hallitus olisi halunnut vapauttaa minua, mutta se johtui varmasti monesta syystä, eikä vähiten kansainvälisistä kampanjoista. Arvelen, että siihen vaikutti toisaalta hallituksen saama kritiikki ja toisaalta saamani palkinto. Jos kyse olisi vain hallituksen tahdosta, sitä ei olisi tapahtunut”, Ismailova sanoi.

Hän haluaakin kiittää journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja, jotka ovat kampanjoineet hänen puolestaan.

”On hienoa, että kansainväliset järjestöt, Euroopan parlamentti ja Yhdysvaltain kongressi ovat painostaneet puolestani niin kovasti. Heidän tulee jatkaa samalla tavalla, koska on vielä paljon poliittisia vankeja, jotka ovat yhä vankilassa odottamassa vapautusta.”

Ismailova aikoo jatkaa työtään journalistina. ”Ehdottomasti! Olen nyt paljon energisempi ja vielä paremmin perillä tutkimistani asioista.”

Viimeisimmässä Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Azerbaidžan sijoittui 20 huonoimman maan joukkoon, sijalle 163. Järjestön mukaan maan hallintoa kritisoivat itsenäiset toimittajat ja bloggaajat joutuvat kokemaan jatkuvasti kiristystä, uhkailua ja väkivaltaa. Monia heistä on myös vangittu.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat