Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan sotilasjuntta estää toimittajan pääsyn Suomeen

Ulkoministeriön Suomeen kutsuma Pravit Rojanaphruk ei saa poistua kotimaastaan Helsingissä pidettävään lehdistönvapaudenpäivän konferenssiin.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
INDEX ON CENSORSHIP
Pravit Rojanaphruk Index on Censorship -järjestön ilmaisunvapauspalkinnon ehdokaskuvassa.
Pravit Rojanaphruk Index on Censorship -järjestön ilmaisunvapauspalkinnon ehdokaskuvassa. Kuva: INDEX ON CENSORSHIP

Thaimaata hallitseva sotilasjuntta on kieltänyt toimittaja Pravit Rojanaphrukin pääsyn Helsingissä järjestettävään Lehdistönvapauden konferenssiin, johon ulkoministeriö on hänet kutsunut.

Konferenssin päätapahtuma pidetään toukokuun 3. päivä Finlandia-talossa.

Pravit tunnetaan erityisesti maan sotilashallintoa vastustavana journalistina. Hän on kritisoinut erityisesti majesteettirikoslakia, joka estää Thaimaan valtaapitävien arvostelun.

Hänet on pidätetty juntan määräyksestä kahdesti ja pakotettu allekirjoittamaan sopimus, joka estää häntä poistumasta maasta ilman juntan lupaa. Viime syyskuussa Pravit joutui painostuksen jälkeen luopumaan työpaikastaan The Nation -sanomalehdessä, jossa hän työskenteli 23 vuoden ajan.

”Juntta ei selittänyt minulle lainkaan, miksi lähtöni Suomeen estetään. Eilen minulle vain soitettiin ja kerrottiin, että komentajan mielestä en voi lähteä Suomeen”, Pravit kommentoi.

Australialaiselle uutiskava ABC:lle juntan edustaja kommentoi estävänsä Pravitin matkan, koska tämä jatkaa edelleen hallinnon vastaista toimintaa julkaisemalla kirjoituksiaan internetissä.

”Päätös estää matkani Suomeen on todiste juntan sortavasta ja diktatorisesta tavasta hallita maata. He ampuvat itseään jalkaan, kun estävät toimittajaa lähtemästä maailmanlaajuiseen lehdistönvapauskonferenssiin.”

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Kirsti Westphalen pitää erittäin valitettavana, että juntan päätös estää Pravitia lähtemästä Helsinkiin. Hän ei kuitenkaan usko, että tilanteelle voidaan tehdä mitään.

”Juntta on ilmoittanut päätöksensä ja otamme sen annettuna tosiasiana”, suurlähettiläs kommentoi.

Westphalen kertoo lehdistönvapauden heikentyneen Thaimaassa selvästi sotilaiden kaapattua vallan toukokuussa 2014. Monet thaimaalaiset toimittajat ovat valinneet itsesensuurin keinoksi harjoittaa ammattiaan. Toimittajien on vaikea tietää, mitä saa kirjoittaa ja mitä ei.

”Ne, jotka eivät sensuroi juttujaan, päätyvät eristyksiin salaisiin paikkoihin ja heitä estetään matkustamasta. Vaihtoehdot Thaimaan journalisteille ovat selvät ja hyvin masentavat”, Pravit kertoo.

Jouduttuaan lähtemään The Nationista Pravit on jatkanut hallinnon arvostelua muissa julkaisukanavissa ja sosiaalisessa mediassa. Hän on neljän muun journalistin ohella ehdolla Index on Censorship -järjestön ilmaisunvapauspalkinnon saajaksi.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat