Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-johtajat: Britannian pitää pyytää eroa unionista niin pian kuin mahdollista

EU-parlamentin suurimpien ryhmien mukaan myös Cameronin pitää erota heti, sillä olisi ”vastuutonta” jättää EU kuukausiksi odottamaan brittikonservatiivien johtajapelejä.

Ulkomaat
 
ERIC VIDAL / Reuters
Euroopan parlamentin puheenjohtajaMartin Schulz puhui Brysselissä perjantaiaamuna.
Euroopan parlamentin puheenjohtajaMartin Schulz puhui Brysselissä perjantaiaamuna. Kuva: ERIC VIDAL / Reuters

Bryssel

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajien on turha teeskennellä, etteivätkö he olisi toivoneet toisenlaista tulosta Britannian EU-eroon johtavasta kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa päivä on historiallinen, mutta ”nyt ei ole hysteeristen reaktioiden aika”.

Tusk kertoi ehdottaneensa 27:n muun EU-maan johtajille, että nämä kokoontuvat puimaan Britannian eroa ensi viikon tiistaina alkavan EU-huippukokouksen ohessa. Hän aikoo myös ehdottaa erillisiä keskusteluja unionin tulevaisuudesta.

”Olen täysin tietoinen, miten vakava ja dramaattinen tämä hetki on poliittisesti. Mitenkään ei voi ennakoida, mitä kaikkia poliittisia seuraamuksia tällä tapahtumalla on, etenkin Britannialle”, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä perjantaiaamuna.

Myöhemmin päivällä Tusk julkisti yhdessä EU:n neuvoston puheenjohtajan, Hollannin pääministerin Mark Rutten, Euroopan parlamentin puheenjohtajan Martin Schulzin ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa yhteisen julkilausuman.

Kaikkien EU:n toimielimien yhteisessä lausumassa Britannian hallitusta kehotettiin aloittamaan eroamisensa EU:sta niin pian kuin mahdollista. ”Kaikki viivytykset pitkittäisivät epätietoisuutta turhaan”, lausumassa todettiin.

Samalla EU-johtajat totesivat, että EU:n ja Britannian neuvottelemat muutokset EU:n ja Britannian väliseen suhteeseen eivät tule voimaan, vaan ne raukeavat.

”Britannian osalta toivomme sitä, että se pysyy EU:n läheisenä kumppanina myös tulevaisuudessa. Me odotamme, että Britannian hallitus valmistelee ehdotuksia näiltä osin”, lausumassa todettiin.

Tuskin mukaan Britannian ero ei kuitenkaan aiheuta ”laillista tyhjiötä” sen enempää EU:lle kuin Britanniallekaan. ”EU:n lainsäädäntö koskettaa Britanniaa siihen asti, että se lähtee EU:sta virallisesti”, Tusk totesi.

Asiantuntijoiden mukaan ensimmäisen EU-maan eroprosessi on arvaamaton, mutta Tusk kiistää tällaisen näkemyksen.

”Kaikki Britannian EU-eroon liittyvät prosessit ovat selkeitä ja ne on kirjattu sopimuksiin”, Tusk totesi.

Lissabonin perussopimuksen mukaan Britannian eroprosessi alkaa, kun maan hallitus ilmoittaa eroaikeestaan Eurooppa-neuvostolle.

Ennen kansanäänestystä Britannian pääministeri David Cameron kertoi ilmoittavansa EU:lle maansa erosta heti ja voivansa jatkaa pääministerinä. Mutta perjantaina hän ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä lokakuussa ja jättävänsä EU-eroilmoituksen seuraajalleen.

Tämä ei kelpaa EU-parlamentin suurimmille ryhmille.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber vaati Britannialta nopeita liikkeitä. EU ei voi jäädä kuukausiksi odottamaan konservatiivien johtajapelejä.

”Neuvottelujen on alettava heti”, Weber vaati.

Samaa viesti sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmän johtaja Gianni Pittella. Hänen mukaansa Britannian viivästely eroilmoituksen kanssa olisi ”vastuutonta”.

Pittellan mielestä Cameronin on erottava heti.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Schulz puolestaan varoitti muita maita haaveilemasta EU-erosta.

”Britannia on juuri katkaissut siteensä (maailman suurimpaan sisämarkkinaan). Sillä on seuraamuksensa, enkä usko, että muut maat rohkaistuvat kokeilemaan tuota vaarallista polkua”, Schulz sanoi.

Hänen mukaansa mitään ”euroskeptikkojen nyt juhlimaa ketjureaktiota” muualla Euroopassa ei tulla näkemään.

Sekä Tusk että Schulz vakuuttivat, että muut EU-maat ja instituutiot olivat varautuneet Britannian eroon. Ennen kansanäänestystä EU-komissiosta vakuuteltiin, ettei mitään ”B-suunnitelmaa ole olemassa”.

”Haluan vakuuttaa kaikille, että olemme valmistautuneet myös tähän negatiiviseen skenaarioon. Kuten tiedätte, EU ei ole vain hyvien aikojen projekti”, Tusk sanoi.

Tusk sanoi myös saavansa lohtua isänsä opetuksesta: ”Mikä ei tapa, se vahvistaa.”

Ennen kansanäänestystä hän sen sijaan sanoi näin: ”Historioitsijana pelkään, että Brexit voi merkitä alkua – ei vain EU:n, vaan koko – länsimaisen poliittisen kulttuurin tuholle.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat