Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Motoristi kertoo, mikä moottoripyöräilyssä on tärkeintä ja mitä lysti maksaa

Auto
 
Kimmo Penttinen
Jarmo Jokilammelle moottoripyöräilyssä on kyse nautiskelusta: ”Kun ajaa moottoripyörällä mutkatiellä, on nautinnollista, kun keskittyy vain siihen ajamiseen, ei mihinkään muuhun.”
Jarmo Jokilammelle moottoripyöräilyssä on kyse nautiskelusta: ”Kun ajaa moottoripyörällä mutkatiellä, on nautinnollista, kun keskittyy vain siihen ajamiseen, ei mihinkään muuhun.” Kuva: Kimmo Penttinen

Moottoripyöräilyssä tärkeintä ei ole määränpää, tärkeintä on vain ajaa.

Näin tiivistää moottoripyöräilyn autuuden Jarmo Jokilampi, joka on ajanut moottoripyöriä 25 vuotta.

”Kun ajaa moottoripyörällä mutkatiellä, on nautinnollista, kun keskittyy vain siihen ajamiseen, ei mihinkään muuhun.”

”Kun lähtee moottoripyörällä johonkin, heti pyörän selkään istuessa on tavallaan jo perillä.”

Tärkeintä on siis ajaa. Mutta on muitakin syitä rakastaa moottoripyöräilyä.

”Moottoripyöräily yhdistää. Jos vaikka tulee ongelma kesken matkan, niin hyvin äkkiä toinen motoristi pysähtyy auttamaan. Ja kun käy tankkaamassa autoa, usein ihmiset tulevat juttelemaan. Eihän autoilijat tällaista juurikaan tee.”

Mutta ennen kuin lähtee talven jälkeen tien päälle, on hyvä valmistella prätkä – ja kuski – kevätkuntoon.

Jarmo Jokilampi on sekä motoristi että Autokoululiiton puheenjohtaja, joten hän on pohtinut moottoripyöräilijöiden paikkaa liikenteessä tavallista enemmän.

Tässä Jokilammen vinkit liikenteeseen:

Muista, että autoilijat eivät ole vielä tottuneet moottoripyöriin

Autoilija tarkkailee esimerkiksi risteyksissä talven jäljiltä automaattisesti kahdella valolla varustettuja kulkuneuvoja, ja moottoripyörät jäävät monesti huomioimatta.

Kannattaa siis ennakoida ja olla erityisen varovainen etenkin kevään aikaan, kun autoilijat ovat vielä tottumattomia.

Motoristin ei kannata pitää liikaa oikeuksistaan kiinni: jos risteyksessä auto ajaa päälle, motoristi jää aina kakkoseksi, oli syy kenen tahansa.

Ajovarusteet kuntoon

Jokilammen mukaan omasta budjetistaan kannattaa vähentää noin tuhat euroa ja panostaa ne rahat hyvään keinokuituiseen tai nahkaisen ajoasuun.

Ajoasu suojaa kaatumistilanteissa, ja keinokuituiset asut kestävät hyvin vettä. Parhaissa asuissa on irrotettava vuori, joten niillä pärjää kuumassa ja kylmässä kelissä.

Tarkista kypärä

Kypärän materiaali vanhenee. Viisi vuotta on aika, jonka jälkeen kannattaisi viimeistään ostaa uusi kypärä.

Jos kypärä on pudonnut tai kärsinyt muutoin vauriota, voi olla, että se ei ole enää asianmukaisessa kunnossa, joten tässäkin tapauksessa kannattaa investoida uuteen kypärään.

Monet vakuutusyhtiöt korvaavat esimerkiksi pudotessa vaurioituneen kypärän. Halvempikin kypärä kelpaa, mutta mitä laadukkaamman kypärän ostaa, sitä paremmin se on esimerkiksi äänieristetty, mikä tekee ajamisesta miellyttävämpää.

Tarkista pyörä ja kuskin kunto

Tarkista pyörästä etenkin renkaiden kunto ja jarrut. Tarkista myös kuskin kunto: kun ei ole koko talven aikana ajanut kaksipyöräisellä, taidot ovat auttamatta ruostuneet.

Kannattaa vähintään harjoitella jarrutuksia ja yleistä moottoripyörän hallintaa itsekseen vaikka tyhjällä parkkipaikalla, tai käydä erilaisten moottoripyöräkerhojen tai ajokoulujen kertauskursseilla.

Keväisin teillä on edelleen irtosoraa ja sekä renkaat että tie ovat verrattain kylmiä, joten myös pidon kanssa kannattaa olla tarkkana.

Näillä vinkeillä voi helposti lähteä tien päälle. Mutta entä jos pyörä on vielä kaupassa? Millä rahalla pääsee alkuun?

Jos on ostamassa ensimmäistä moottoripyöräänsä ja ostaa kaiken uutena, tästä saattaa selvitä noin 10 000 eurolla. Sillä saa hyvässä tapauksessa uuden A2-luokan moottoripyörän, ajoasun ja kypärän.

”Kun on vähän lama päällä, niin moottoripyörä ei ole se ensimmäinen asia, joka ostetaan. Mutta tänä vuonna on jo alettu ajaa ahkerasti moottoripyöräkortteja, joten voi olla, että meillä on valoa tunnelin päässä”, Jokilampi sanoo.

Moni jää kuulemma koukkuun heti ensimmäisellä kerralla moottoripyöräilyä kokeillessa.

”Siinä on ihan erityinen vapauden tunne siinä moottoripyöräilyssä.”

Suomessa onkin yli 250 000 moottoripyöräilijää.

Jos tuntuu, että olisi pakko päästä moottoripyörän selkään, se ei ole Jokilammen mukaan kovin hankalaa edes nykyisin, vaikka moottoripyöräilyn säädöksen muuttuivat jonkin verran vuoden 2013 alusta.

Moottoripyöräajokortit jakautuvat nykyisin kolmeen erilaiseen korttiin, eli A1-korttiin (16-vuotiaana), A2-korttiin (18-vuotiaana) ja A-korttiin (24-vuotiaana). Nykyäänhän täytyy siis odottaa 24-vuotiaaksi, jotta saa sen A-kortin ja täten alleen niin sanotun ison pyörän, kun ajetaan ensimmäistä moottoripyöräkorttia.

Jokilammen mukaan monilla on kuitenkin vääristynyt käsitys siitä, että vasta A-luokka olisi se ”oikea” moottoripyörä.

”A2-luokassa eli korkeintaan 35-kilowattisessa luokassa on sellaisia pyöriä, joita kokenutkaan motoristi ei välttämättä erota isoista pyöristä. Ei se mene niin, että on se kevytmoottoripyörä ja sitten on se 1 300 kuution Hayabusa. Väliin mahtuu paljon hyviä pyöriä.”

Jos alla on jo henkilöautokortti, Jokilammen mukaan tavallisessa tapauksessa sen päivittäminen A2-luokkaan ei ole kovin iso homma.

”Siihen kuuluu 6 tuntia teoriaa ja 6 tuntia ajamista. Useimmat selvittävät sen parissa viikossa. Hintaa tulee suurin piirtein 600–700 euroa.”

Kimmo Penttinen
Tämä aihe on tärkeä, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Klikkaamalla sulkaa kerrot toimitukselle, että juttu on tärkeä.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit