Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuontiautojen välittäjät: Alle 30 000 euron autoa ei enää kannata tuoda Saksasta

Hintaetua löytyy vielä vähänajetuista, hyvin varustelluista ja huippuautoista

Auto
 

Autoja Saksasta tuovat autokauppiaat sanovat suoraan, että heidän välityspalveluitaan ei juuri kannata käyttää, jos kyseessä on alle 30 000 euroa maksava auto.

Syynä ovat ulkomailta tuotujen käytettyjen autojen uusi tulli- ja verotuskäytäntö sekä Suomen käytettyjen autojen nykyinen hintataso.

"Tuonnissa jos hyötyä etsitään, pitää olla yli 30 000 euron auto", arvioi käytettyjä autoja ja tuontiautoja myyvän JT-Car Centerin toimitusjohtaja Jorma Tuovinen.

"Tunnelmani tämän hetken tilanteesta on se, että [Saksasta tuodut autot] menevät hinnaltaan melko lailta samoihin kuin Suomessa", sanoo puolestaan Suomen Tuontipalvelun toimitusjohtaja Tomi Rantanen. Yhtiö toimii verkossa Auto-saksasta.fi-nimisellä brändillä.

Mika Ranta / HS
Autoliike JT-Car Centerin toimitusjohtaja Jorma Tuovinen.
Autoliike JT-Car Centerin toimitusjohtaja Jorma Tuovinen.

Rantasen mukaan hintaerojen kaventuminen johtuu ennen kaikkea viimeaikaisista veronkorotuksista, joissa suuria päästöjä aiheuttavien vanhojen isojen autojen verot ovat selvästi nousseet.

"Esimerkiksi maastureiden tuonti on pysähtynyt ihan seinään", Rantanen sanoo.

JT-Car Centerin Tuovinen kertoo, että vastaavasti esimerkiksi ennen suositun E-mallin Mersun tuonti on tyssännyt auton suuriin päästöihin (252 g/km).

Tausta

Käytettyjen autojen tuonti hiipuu, nyt tuodaan kalliita urheiluautoja

Tullin autoverotusjohtaja Tapio Rouhiainen kertoo, että käytettyjä autoja tuotiin vuosina 2003–2007 noin 35 000–40 000 kappaletta vuodessa.

Nyt määrä on vähentynyt alle 30 000 autoon vuodessa.

Pääsyy on vuonna 2008 voimaan tullut hiilidioksidipäästöihin perustuva henkilöautojen autoverotus. Sitä muutettiin vuonna 2012 niin, että vähäpäästöisten autojen verotusta vähennettiin ja suurempipäästöisten verotusta kiristettiin.

Sen jälkeen paljon kuluttavien yleisautojen kysyntä väheni.

Nyt Suomeen tuodaan ennen kaikkea autoja, joita Suomen markkinoilta ei löydy, Rouhiainen kertoo.

"Näkyy siinäkin, että [käytettyjen tuontiautojen] kymmenen suosituimman joukossa ovat Porsche, Mersu SLK ja Ford Mustang. Uusissa autoissa ne eivät ole lähelläkään kärkeä, tai kai edes sadan suosituimmankaan joukossa."

Rouhiainen vahvistaa autokauppiaiden havainnon siitä, että yli vuoden ikäisten tuontiautojen lisävarusteista ei juuri peritä autoveroa.

"Varusteiden arvo sulaa siinä iän myötä", hän perustelee.

"Veroprosentti nousee nyt 42 prosenttiin markkina-arvosta."

Molempien autokauppiaiden mielestä Saksasta kannattaa tuoda hyvin varusteltuja hyväkuntoisia autoja.

Tulli on ilmoittanut, että varusteet vaikuttavat verojen määrään, mutta autontuojien kokemuksen mukaan yli vuoden vanhojen tuontiautojen lisävarusteista ei mene juurikaan lisämaksuja.

"Ja kyllähän tuontiauto on parempi kuin kotimainen, jos se ostetaan järkevästi", Tuovinen sanoo.

Hänen mukaansa Saksasta halpoja autoja tähyilevät suomalaiset syyllistyvät ostopäätöksissään usein siihen virheeseen, että he etsivät halvinta mahdollista netistä löytyvää autoa.

"Ei pitäisi ostaa halvinta, Suomessa eikä Saksassa. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä."

Tuovisen mukaan Saksasta ja Suomesta käytettynä ostetun auton ero syntyy nykyään siitä, että Saksasta saa samalla hinnalla vähemmän ajetun ja paremmin varustellun auton kuin Suomesta.

Molemmat autokauppiaat kehottavat autontuojia hakemaan käytetyt alle 15 000 euron autonsa itse Saksasta.

"On yritetty alle 15 000 euron autoja mutta todettu, että ei pystytä, paremmin löytyy kotimaasta", Tuovinen kertoo.

Rantanen sanoo asian vielä suoremmin.

"Kun tuontikuluina pari tonnia menee välittäjälle, ei kannata. 30 000–50 000 euroa on se hinta, jossa asiamiehen kustannus suhteessa auton hintaan on järkevä."

Rantanen kertoo, että halpoja autoja ostaneet ovat myös herkempiä valittamaan auton virheistä, joita auton ostanut asiamies ei ole löytynyt.

"Katsoisin itse sen auton. Samalla voi lastata peräkontin täyteen hyvää saksalaista olutta", Rantanen naurahtaa neuvoessaan alle 20 000 euron auton ostajia.

Yleissääntönä molemmat neuvovat katsomaan tarkkaan sen, että auto on mahdollisimman vähäpäästöinen.

Rantasen mukaan suurin hintaetu Suomeen verrattuna on usein juuri sisäänajetuissa, huippuvarustelluissa, 6–24 kuukautta sitten ensirekisteröidyissä niin sanotuissa premium-autoissa tai todella harvinaisissa ja kalliissa autoissa.

Esimerkkinä hän kertoo yhtiönsä heinäkuussa 2013 ensirekisteröidystä Audi Q5 -maasturista (3.0 tdi), jolla oli ajettu 12 000 kilometriä ajettu ja jossa oli runsaat varusteet. Auton uusostohinta Suomessa vastaavilla varusteilla on noin satatuhatta euroa.

Tulli määritteli sen verotusarvoksi 57 000 euroa. Näin auton kokonaishinnaksi Saksasta tuotuna tuli noin 75 000 euroa.

Säästöä tuli siis noin 25 000 euroa.

Mika Ranta / HS
JT-Car Centerissä myynnissä oleva Mersu maksaa lähes 80 000 euroa.
JT-Car Centerissä myynnissä oleva Mersu maksaa lähes 80 000 euroa.

Toinen harvinaisempi esimerkki kertoo huippuautojen hintaerosta:

Saksassa vuoden 2010 Rolls Royce Ghost (6,6, Twin Turbo V12) maksaa 150 000 euroa. Kun tulli ottaa siitä veroa 145 000 euroa, auton hinta Suomeen rekisteröitynä nousee Saksasta tuotuna 300 000 euron paikkeille. Suomessa ainoa myynnissä oleva, vastaava Ghost maksaa autoliikkeen listahinnan mukaan 399 000 euroa.

Vaikka kyseinen autoliike olisi varmasti valmis tinkimään pyyntihinnastaan käteisasiakkaalle, hintaero on merkittävä, Rantanen arvioi.

Rantanen kertoo yhtiönsä tuovan joka kuukausi Saksasta "ihan tuliteriäkin" autoja.

Esimerkiksi Porscheissa syynä on usein se, että auton saa nopeasti ja liikkeistä pääsee valitsemaan väriäkin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit