Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset antavat muiden koskettaa kehoaan laajemmin kuin muissa maissa – katso kuvasta, mihin ystävä, sukulainen tai vieras saa koskea

Tiede
 
Ville Männikkö
Suomalaiset antavat muiden koskettaa itseään laajemmilta alueilta kehoa kuin esimerkiksi britit.
Suomalaiset antavat muiden koskettaa itseään laajemmilta alueilta kehoa kuin esimerkiksi britit. Kuva: Ville Männikkö

Ruumiissamme on tarkka kartta kosketuksille. Mitä läheisempi ihminen sinulle on, sitä laajempia alueita omassa kehossasi annat hänen koskea. Ystävä saa useimpien mielestä taputtaa olkapäitä ja päätä, ihan vieras voi ottaa korkeintaan kädestä kiinni.

Tämä kävi ilmi Aalto-yliopiston ja Oxfordin yliopiston tutkimuksessa, jonka julkaisi Pnas. Tulokset pohjautuvat internetissä toteutettuun kyselyyn. Siihen vastasi yli 1 300 ihmistä Suomesta, Englannista, Italiasta, Ranskasta ja Venäjältä.

Osallistujat värittivät ihmiskehoista alueet, joihin he antaisivat sukulaisten, ystävien ja vieraiden ihmisten koskettaa heitä.

Kehon kosketuskartat ovat varsin samanlaisia tutkituissa viidessä kulttuurissa. Sosiaalinen koskettaminen näyttää siis olevan biologisesti määräytynyt ja lajinkehityksessä syntynyt tapa muodostaa sosiaalisia suhteita.

”Koskettaminen on tärkeä keino sosiaalisten suhteiden ylläpidossa. Kosketuskartta on läheisesti yhteydessä koskettamisen aiheuttamaan mielihyvään. Mitä suurempaa mielihyvää kehon alueen koskettaminen aiheuttaa, sitä valikoivammin annamme toisten koskettaa sitä”, kertoo tutkija Juulia Suvilehto Aalto-yliopistosta.

”Sosiaalisen läheisyyden ja kosketettavuuden suhde on samanlainen kaikissa maissa, vaikka oletimme, että erot olisivat suurempia. Eri maissa hyväksytään kuitenkin eri määrä kosketusta”, kertoo professori Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta. Esimerkiksi britit näyttävät muihin verrattuna kaihtavan kosketusta, mikä ei ole kovin yllättävää. Sen sijaan se, että sallitut alueet ovat laajimmat ranskalaisten ohella suomalaisilla, hämmästyttää tutkijoita.

”Emme tarkkailleet, kuinka paljon ihmiset todella koskettavat toisiaan. Ehkä venäläiset ja italialaiset koskettelevat toisiaan käytännössä enemmän, mutta eivät niin laajoille alueille.”

Kaikissa maissa naisten sallittiin koskettaa enemmän kuin miesten. Nummenmaa arvelee, että tämä liittyy äidin ja lapsen suhteeseen. Ihmisen pitkän evoluution aikana imettäminen on auttanut lapsia säilymään hengissä.

Hänen mukaansa tutkimus korostaa, kuinka tärkeää ei-kielellinen viestintä on sosiaalisten suhteiden kannalta. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille halki elämänkaaren, ja niiden puute on merkittävä psykologinen ja somaattinen terveysriski.

Tutkimusryhmä julkaisi vuonna 2014 tutkimuksen siitä, missä kohti kehoamme tunnemme eri tunteet. Tiimi käytti samaa menetelmää kuin tuoreimmassakin työssään. Tulokset herättivät laajaa kiinnostusta, sillä tutkimuksen medianäkyvyys kohosi koko maailmassa 20. sijalle. Sijoitus selviää Altmetric-tietokannasta, joka kartoittaa verkkonäkyvyyttä.

Parhaillaan Nummenmaan ryhmä tutkii internetissä tehtävän kyselyn avulla eläimiin liittyviä pelkoja. Ne kuuluvat ihmisten yleisimpiin pelkoihin, ja monia vaarallisia eläimiä on tietenkin syytä pelätä. Tiimi selvittää, mitä eläimiä ihmiset keskimäärin pelkäävät. Koehenkilö näkee ruudulla valokuvia eri eläimistä. Hänen tehtävänään on yksinkertaisesti arvioida, kuinka pelottavia eläimet ovat. Aikuisille ja lapsille on omat versionsa.

Lisäksi tiimi selvittää sitä, kuinka ihmiset tunnistavat toisten tunnetiloja heidän ääntensä perusteella. Koehenkilölle soitetaan erilaisia lyhyitä äännähdyksiä, ja tehtävä on arvioida, miltä ääntelijästä tuntuu.

Tutkimuksiin voi osallistua vastaamalla kyselyihin verkossa.

Tämä aihe on tärkeä, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Klikkaamalla sulkaa kerrot toimitukselle, että juttu on tärkeä.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit