Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englanti avautuu Espanjaan

Futista Sundqvistin mitalla
 
Kristian Sundqvist
Josep Lago / AFP
Lionel Messin taituruus ihastuttaa myös brittejä.
Lionel Messin taituruus ihastuttaa myös brittejä. Kuva: Josep Lago / AFP

Englantilaisessa jalkapallokannattamisessa ja -seuraamisessa on tapahtumassa muutos, jota voi kuvata peräti historialliseksi. Englantilaisia kiinnostaa nykyään joku muukin sarja kuin omansa.

Kehityskulku käynnistyi kymmenkunta vuotta sitten, kun Sky Sports ryhtyi maksukanavillaan näyttämään Valioliigan ohessa runsaasti Espanjan La Ligaa. Espanjalaisen jalkapallokulttuurin mukaiset otteluiden alkamisajat lomittuivat mukavasti brittipeleihin; mikäpä sen leppoisampaa kuin katsella sunnuntai-iltana hyvää futista ”Euroopasta”.

Kun tähän kymmenen vuoden aikajänteeseen sattui espanjalaisen jalkapalloilun nousu lajin suvereneeksi hallitsijaksi, oli koossa cocktail, josta nousi outo ilmiö. Britit todellakin kiinnostuivat jostain, mikä tapahtuu mantereella ja vieläpä jalkapalloilussa, jonka he lajin isinä kokevat tavallaan omakseen.

Kun tänä aamuna tapani mukaan avasin BBC:n jalkapallosivut koski kolmesta pääuutisesta kaksi Espanjan cupia. Espanjan cupia, eihän se läheskään aina kiinnosta edes Espanjassa eikä sitä statukseltaan voi mitenkään verrata FA Cupiin!

Silmämääräisesti arvioiden on espanjalaisen futiksen palstamillimetrimäärä kasvanut brittilehdissä vuosi vuodelta. Espanja saa hyvin epätieteellisen arvioni mukaan jo saman verran palstatilaa kuin Championship; moinen asiantila olisi kymmenen vuotta tuntunut koomiselta utopialta.

Monen brittipojan ja -tytön joulusukkien alta löytyi joulupäivän aamuna pehmeä paketti, jonka sisältö kelpasi pojillekin. Joulupaperin sisältä kun paljastui sinipunainen tai valkoinen paita. Selässä luki Messi tai Ronaldo.

Pienet messit ja ronaldot haastavat rautalanka-aidalla ympäröidyn asfalttikentän pihapeleissä Rooneyn ja kumppanit. Se on pientä mutta tärkeää peliä, isossa pelissä eli markkinaosuuksissa La Liga näyttää oikeasti tunkeutuvan markkinoista vaikeimmalle eli Britanniaan.

Tähtikultti ja teini-idoli-ilmiö, nuo jutut monet brittinuoret löytävät nyt La Ligasta. Bonuksena vielä iki-ihana Fernando Torres, joka muuten iski eilen Atleticolle kaksi maalia, kun seura kaatoi paikallismatsissa Realin.

Näen sieluni silmin vanhat miehet kauhtuneissa anorakeissaan siemailemassa scrumpy cideria ja taivastelemassa, mihin maailma on Englannin talvisen pesusoikkotaivaan alla menossa.

Ei se maailma, hyvät sedät, niin nopeasti muutu. Tuollaistakin jalkapallokannattamista on ollut kautta aikain. Kun George Best haudattiin valtavan saaton kuljettamana irvailivat koiranleuat, että saatosta puolet koostui keski-ikäisistä tai vanhoista naisista, jotka olivat aikoinaan haaveilleet Bestistä muutenkin kuin futaajana.

Nykyään tuollainen fanitus keskittyy La Ligaan kauniisiin latinopoikiin ja markkinamiehet ovat Bestin aikojen jälkeen oppineet tekemään asialla rahaa. Niinpä sen ihanan ja legendaarisen konseptin eli old man’s pubin ohi kulkee tyttöjä Ronaldo-paidoissa.

Live with it.

Kristian Sundqvist

Kristian Sundqvist, 40, on entinen ammattilaisseuran toimitusjohtaja ja nykyinen sivustaseuraaja. Seuranta on maailmanlaajuista, tapahtuu mahdollisimman usein kenttien laidalta ja pyrkii korkeintaan vähäiseen kyynisyyteen.

Täältä löydät blogin arkiston.

Reseptit