Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusterapeutit kertovat, millainen on hyvä välipala – ja mitä he itse syövät välipalaksi

Ravitsemusasiantuntijat suosivat välipalana etenkin kasviksia ja hedelmiä, maitotuotteita tai pähkinöitä.

Ruoka
 
Antti Hämäläinen
Pähkinät ovat ravitsemusterapeuttien suosimia välipaloja.
Pähkinät ovat ravitsemusterapeuttien suosimia välipaloja. Kuva: Antti Hämäläinen

Linda Viitasalo, laillistettu ravitsemusterapeutti:

Ajoita välipala ateriarytmiin sopivaksi

Välipala on hyvä ajoittaa omaan ateriarytmiin. Ateriavälin pitäisi olla 3–4 tuntia, ja välipala sijoittuu pääaterioiden väliin.

Joillekin välipalaksi riittää pelkkä hedelmä, toiset tarvitsevat lisäksi proteiinia. Hyvä välipala voisi olla jokin maitotuote, pala täysjyväleipää juustosiivun kanssa, pähkinöitä tai avokado.

Yleensä syön itse välipalaksi jogurtin ja hedelmän tai rahkaa ja jogurttia hedelmien kanssa. Usein mukana on myös pähkinöitä.

Jarkko Tenhunen, laillistettu ravitsemusterapeutti:

Muista myös kasvikunnan proteiinit

Hyvä välipala pitää virkeänä pitkään ja on terveellinen ja maukas.

Se voi koostua täysjyväviljatuotteesta, marjoista tai hedelmistä ja proteiinin lähteestä kuten maustamattomasta jogurtista, rahkasta tai viilistä. Jos maitotuotteet eivät käy, voi välipalaksi syödä vaikka tofujogurttia.

Pähkinät ovat hyvä välipala, samoin kasvikunnan proteiinilähteet kuten pavut ja palkokasvit.

Viimeksi söin välipalaksi kaura-talkkunapuuroa mustikoiden ja mansikoiden kanssa sekä vihersmoothien, jossa oli hedelmiä, lehtikaalia ja maustamatonta jogurttia.

Roope Mäkelä, laillistettu ravitsemusterapeutti:

Mitoita välipala pääaterioiden mukaan

Kokonaisuus ratkaisee, mistä hyvä välipala koostuu. Kun mukana on hiilihydraatteja, proteiinia ja kasviksia, nälkä pysyy poissa ja verensokeri tasaisena.

Jos ei ehdi syödä lämmintä ruokaa, voi täyttävämpi välipala olla tarpeen. Sellainen on esimerkiksi ruisleipä kinkulla ja kasviksilla, rahka, vähäsokerinen jogurtti tai maito ja hedelmä.

Jos taas syö sekä lounaan että päivällisen, välipalaksi voi riittää pelkkä hedelmä. Lisäksi mukaan voi ottaa palan leipää tai sokeritonta jogurttia.

Syön lounaan työpaikalla, joten nappaan usein välipalaksi hedelmän. Se ei ala väsyttää, ja näläntunne pysyy poissa päivälliseen asti.

Maare Kauppinen, laillistettu ravitsemusterapeutti:

Nappaa välipala mukaan lounasruokalasta

Hyvä välipala on esimerkiksi hedelmä ja kourallinen pähkinöitä. Pähkinöiden sijaan voi syödä myös siemeniä. Myös rahka marjojen kanssa tai voileipä on hyvä välipala.

Joskus kun syön ruokalassa lounaan, otan siihen kuuluvan alkukeiton mukaan ja syön sen myöhemmin välipalaksi. Yleensä muovikipon saa henkilökunnalta pyytämällä. Pähkinöiden ja mandariinin kanssa alkukeitto on hyvä välipala.

Marika Venäläinen, laillistettu ravitsemusterapeutti:

Hemmottele itseäsi välillä

Välipala tulee syödä riittävän ajoissa, viimeistään kolme tuntia lounaan jälkeen. Kun syö säännöllisesti, verensokeri pysyy tasaisena, nälkä ei pääse liian isoksi ja annoskoko säilyy järkevänä.

Hyvässä välipalassa on aina kasviksia, hedelmiä tai marjoja ja jokin proteiinin lähde. Itselläni on usein rahkapurkki, sillä se on helppo napata mukaan. Myös pähkinät sopivat proteiinin lähteeksi.

Vaihtoehtoisesti välipalaksi voi syödä ruisleipää tai hyvää kauraleipää, jonka päällä on vaikka juustoa tai kananmunaa.

Työpaikalla tarjottuja herkkujakin voi nauttia, jos on syönyt järkevästi ennen herkuttelua. Välillä pitää ehdottomasti hemmotella itseään.

Viimeksi söin välipalaksi appelsiinin ja maustetun proteiinirahkan. En valinnut rahkaa proteiinin takia vaan siksi, että se oli vähäsokerinen.

Tämä aihe on tärkeä, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Klikkaamalla sulkaa kerrot toimitukselle, että juttu on tärkeä.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae reseptejä

Reseptit