Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilokaasua päihteenä synnytyssalissa käyttäneet kätilöt vetoavat kokeilunhaluun – kätilöliitto tyrmistyi tapauksesta

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Kätilöopiston sairaala.
Kätilöopiston sairaala. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Lääkekaasua käytetään myös päihteenä

 Ilokaasua käytetään synnytyksissä kivun lievitykseen, leikkauksissa nukutukseen sekä päihteenä.

 Ilokaasun hyödystä alkoholistien hoidossa saadut tulokset ovat kiistanalaisia.

 Ilokaasua käytetään myös joidenkin elintarvikkeiden pakkauksissa.

 Kemiallisena aineena ilokaasu eli dityppioksidi on typen happiyhdiste eli typen oksidi.

Neljää kätilöä epäillään ilokaasun viihdekäytöstä Helsingin kätilöopistolla. Kätilöt olivat päihdyttäneet itseään kaasulla synnytysosastolla, jossa ilokaasua käytetään synnyttäjien kivun hoitoon.

Kätilöt jäivät kiinni silminnäkijän ilmoituksen perusteella tammikuun lopussa. He ovat myöntäneet teon.

Toimialajohtaja Seppo Heinonen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta (Hyks) vahvistaa tapahtuneen Helsingin Sanomille.

”Tapaus oli tyrmistyttävä. Ei ole tullut aiemmin minun kohdallani vastaavaa eteen. Vakinaisessa työsuhteessa olevat kätilöt ovat kokeneita työntekijöitä”, Heinonen kertoo.

Kahden määräaikaisen työntekijän työsuhteita ei sairaalan mukaan jatketa. Kahden vakinaisessa työsuhteessa olevan kätilön kohtaloa vielä puidaan.

Kätilöiden teko on Heinosen mukaan ollut yksittäinen, mutta ilmeisen suunnitelmallinen: ”He ovat toimineet yhdessä ja suunnitelmallisesti.”

Helsingin Sanomien kyseltyä asiasta vinkin perusteella maanantaina aamupäivällä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta julkisuudessa keskipäivällä.

Naistentautien ja synnytysten yksiköistä vastaava toimialajohtaja Heinonen kertoo, että tapaus on toistaiseksi ollut Hyksin sisäisessä tutkinnassa. Myös poliisitutkinnan mahdollisuutta pohditaan.

Kätilöopistolla on kaksi synnytysosastoa. Ilokaasulla on päihdyttävä ominaisuus ja sen päihdekäyttö on Heinosen mukaan yleistä. Lääkkeellistä kaasua on tosin vapaasta kaupasta vaikea saada.

Kätilöt ovat perustelleet tekoaan uteliaisuudella. ”Kokeiluun on haluttu vedota”, Heinonen kertoo.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon (Valvira) tieto tapauksesta tuli maaliskuun lopulla. Kätilöopiston antaman selvityksen jälkeen on tehty lisäselvityksiä.

”Viime vuosina ei ole tullut raportteja, että ilokaasua olisi käytetty työpaikalla”, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta kertoo.

Valviraa kiinnostaa, onko potilasturvallisuus ollut vaarassa.

”Hus [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri] on asiaa selvitellyt. Lääketieteellistä hoidollista ongelmaa ei ole ilmeisesti ollut”, Markus Henriksson sanoo.

Sama käsitys on toimialajohtaja Seppo Heinosella Hyksistä: ”Tämä on tutkittu. Lääketieteellisiä hoidollisia ongelmia tähän ei liity.”

Monenmoista päihteiden käyttöä työpaikalla on Valviran tutkimissa tapauksissa tavattu: päihtyneenä töihin tuloa, päihteiden käyttöä työpaikalla... Mutta henkilökunnan ilokaasun päihdekäyttö yllätti myös lääkintöneuvos Markus Henrikssonin.

”Kokeiluja ilokaasulla on tavattu takavuosina muun muassa lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa. Mutta että [kätilöt] työaikana!” Henriksson ihmettelee.

Valviran tehtävä on myös tutkia, ovatko Kätilöopisto, Hyks ja Hus toimineet tapauksessa asianmukaisesti. Työnantajan velvollisuus on muun muassa rekrytointitilanteessa tarkistaa työnhakijan taustat. Henrikssonin mukaan tapaukseen liittyvät tiedot ovat tältä osin salassa pidettävää tietoa.

Suomen kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tyrmistynyt. ”Järkytys ja epäusko olivat ensimmäiset reaktiot”, Rytkönen kertoo.

Rytkönen on työskennellyt 15 vuoden ajan synnytyssalissa kätilönä ja myös esimiehenä. Hänen epäuskoaan lisäävät tutkimustulokset, joiden mukaan juuri lastentautien, naistentautien ja synnytysten kanssa työskentelevien piirissä päihteiden väärinkäyttö on vähäisintä.

”Me kätilöt olemme hyvin ylpeitä työstämme. Siihen liittyvät vastuullisuus ja luottamus. Potilasturvallisuus on kaiken aa ja oo”, Rytkönen kuvailee kätilöiden ammattikuvaa.

”Äidin ja lapsen henki on meidän käsissä synnytyksessä. Tilanteet muuttuvat sekunneissa. Sitä taustaa vasten tämä kuulostaa erityisen järkyttävältä.”

Tämä aihe on tärkeä, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Klikkaamalla sulkaa kerrot toimitukselle, että juttu on tärkeä.

Kiitos mielipiteestäsi!

HS kokeilee sijainnin perusteella kohdistettuja uutisia. Arvostaisimme palautettasi!

* Pakolliset kentät

Uusimmat