MAINOS: Ålandsbanken

Myös lapsillamme on oikeus puhtaaseen Itämereen

MAINOS.  Lasten ja nuorten mielikuvitus ja luovuus on vailla vertaa. Samanaikaisesti nuorista tuntuu, että heidän vaikutusmahdollisuutensa esimerkiksi ympäristön suhteen ovat mitättömät. Itämeri-Projektin “Projekti Lapsilta”-kategoria tarjoaa lapsille ja nuorille väylän vaikuttaa ja säilyttää Itämeren rikkaus nyt ja tulevaisuudessa.

Lapsilta lapsille

Tämän hetkinen lapsille suunnattu Itämeriopetus on ympäristöongelmiin keskittyvää. Se tuntuu masentavan ja lannistavan lapsia. Itämeren ongelmat näyttävät ylivoimaisen suurilta eikä saastuneeksi lätäköksi mainostettu Itämerikään tunnu kiinnostavalta. Tavallisen lapsen mahdollisuudet pitää huolta Itämerestä tuntuvat olemattomilta.

Projekti tähtää siihen, että lapset itse löytävät Itämeren hienouden ja haluavat esitellä sen muillekin. Lapset kuvaavat oman leirikoulumatkansa Espoosta Maarianhaminaan Joanna Saturna -purjelaivalla ja järjestävät kuvista valokuvanäyttelyn internetiin. Leirikoulumatkan aikana lapset suunnittelevat itseään nuoremmille oppilaille toiminnallisia luonnontieteellisiä Itämeritutkimuksia, jotka voidaan toteuttaa luokkahuoneessa. Lapset käyvät pareittain testaamassa laatimansa tutkimukset Itämerituntien puitteissa omissa entisissä alakouluissaan sekä omassa Olarin yläkoulussamme. Samalla nuoremmat oppilaat pääsevät kuvamatkalle Itämerelle. Testauksen jälkeen lasten suunnittelemat työt julkaistaan työkortteina muidenkin halukkaiden käyttöön.

Itämeri kaipaa suojelua paitsi tänään myös tulevaisuudessa. Itämeren tila on hitaasti paranemassa nykykansalaisten toimien tuloksena. Kuitenkin myös tulevaisuudessa tarvitaan kansalaisia, jotka ovat kiinnostuneita Itämeren tilasta. Ihminen suojelee vain sitä minkä tietää hienoksi ja arvokkaaksi. Lasten Itämeriopetus tähtää tämän ymmärryksen kasvattamiseen ja kiinnostuksen herättämiseksi. Projektin tuloksena lapsista kasvaa aikuisia, jotka tietävät, että pystyvät omalla toiminnallaan vaikuttamaan jopa ylivoimaisen suurilta tuntuviin ongelmiin. Projekti tuottaa lisäksi valokuvanäyttelyn ja laajemminkin käyttöönotettavan materiaalin, joka toivottavasti saa aikuiset ajattelemaan uudelleen Itämeriopetuksen ja -viestinnän sisältöjä.

ÄÄNESTÄ PROJEKTIA ››

#ihanaitämeri

Ideamme konsepti on seuraavanlainen: perustamme Instagram-tilin, ainakin työnimeltään @ihanaitämeri ja järjestämme kampanjan, johon voi osallistua tekemällä hyvän teon Itämeren hyväksi ja ottamalla siitä kuvan ja tägäämällä sen meidän hashtagillä.

Kerromme kampanjasta sosiaalisen median lisäksi julisteilla, sähköposteilla ja nettisivuilla. Suunnittelemme valmiiksi toimia, joilla Itämerta voi auttaa, esim. roskien kerääminen rannoilta, luomuruokaan vaihtaminen, päästöjen vähentäminen, valistustyön tekeminen, rahankeruu (tarvitaan yhteistyökumppani), valuma-alueen hoito jne. Lisäksi osallistujat voivat toki keksiä myös omia ideoita ja osallistua niillä.

Projekti tähtää lisäämään tietoutta Itämerestä ja sen suojelemisesta sekä madaltamaan kynnystä osallistua suojeluun. Palkinnoilla ja näkyvyydellä motivoidaan yksityishenkilöitä, organisaatioita, kouluja ja työpaikkoja osallistumaan kanssamme Itämeren kunnostustalkoisiin!

ÄÄNESTÄ PROJEKTIA ››

Itämeriviikko 2016

Munkkiniemen yhteiskoulu sijaitsee kivenheiton päässä Munkkiniemen rannasta. Itämeri on lähiympäristömme, jonka hyvinvoinnista haluamme pitää huolta. Itämeri-teema on osa koulumme laajempaa ympäristökasvatusta, jolla kasvatamme nuoria myönteiseen asenteeseen ja vastuullisuuteen lähiympäristöstään.Koulumme on osallistunut Itämeren suojelutyöhön The Baltic Sea Action Group – jäsenyyden (www.bsag.fi) myötä jo vuodesta 2010 alkaen. Olemme sitoumuksessa luvanneet siivota rantoja koulumme lähellä sekä lisätä niin oppilaiden kuin henkilökunnankin Itämeri-tietämystä. Koulun arjessa teema näkyy vuosittain erityisesti keväällä vietettävänä Itämeri-teemaviikkona. Jatkamme perinnettä myös kuluvana lukuvuonna, keväällä 2016.

Ympäristökasvatus MYK:ssa on pitkäjännitteistä: Koulullemme on myönnetty kestävän kehityksen ympäristömerkki Vihreä lippu. Oppilaista ja useiden eri aineiden opettajista koostuvat Minä välitän – ryhmä tarttuu lukuvuosittain moniin erilaisiin yhteiskunnalliset aiheisiin, ympäristökysymykset mukaan lukien. MYK on tehnyt Itämeri-aiheista yhteistyötä myös tanskalaisen Ingrid Jespersen Gymnasieskolan kanssa vuodesta 2009. Yläkoululaiset ovat esimerkiksi tutkineet Itämeren biologisia ja kemiallisia ominaisuuksia, työstäneet niistä raportin ja esityksen sekä esitelleet työtään yhteistyökoulussa. Vierailujen yhteydessä on myös tutkittu yhdessä Itämerta ja sen eliöstöä niin Kööpenhaminassa kuin Helsingissä. Lukiossa yhteistyömuotona toteutimme yhteisen Baltic Sea Studies -kurssin Tanskassa Kööpenhaminan yliopiston tiloissa ja Suomessa Helsingin yliopiston tiloissa. Lisäksi MYK:n oppilaat ottivat osaa vuonna 2014 Ylen tuottamaan Merentutkijamestari – tv-ohjelmaan.

Itämeri-teemaviikolla 7.-luokkalaiset opettajineen siivoavat koulun lähialueita sekä Munkkiniemen rantoja. Silmiä avaava siivoustempauksemme kaattaa koko Munkan alueen. 8.-luokkalaiset taas vierailevat luokittain Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla ja keskustelevat veden käyttöön liittyvistä valinnoistaan. Lisäksi Itämeri-teema näkyy keskitetysti opetuksessa eri oppiaineissa niin peruskoulussa kuin lukiossa. Koulun Minä välitän -oppilasryhmä on myös järjestänyt kuvataidenäyttelyitä, kilpailuja, päivänavauksia yms. ohjelmaa välituntisin. Teemaviikolla Itämeren ruokakolmion suositukset ja ekologisuus näkyvät myös kouluruokalassa: syömme kalaa ja kotimaista kasviksia sekä vältämme naudanlihaa. Aiempina lukuvuosina Itämeri-projektikoulussamme on vieraillut myös Luonto-Liiton Itämerilähettiläitä ja muita asiantuntijavieraita (Syke, BSAG).Tulevaksi kevääksi 2016 suunnittelemme järjestävämme uutuutena 9.-luokkalaisille aihetta syventävän teemapäivän yhteistyössä WWF:n ja Helsingin pelastuslaitoksen kanssa: päivän aikana oppilaat perehtyvät öljyonnettomuuksiin ja niiden torjuntaan sekä harjoittelevat öljyntorjuntaa rannalla. Vaihtoehtoisena ohjelmana osa luokista retkeilisi Harakan luontokouluun Viikkiin, jossa oppilaat tutustuisivat joko vesitutkimukseen tai syventyisivät Itämeri-teemaan.

Koulumme ympäristökasvatuksen tavoitteena on lisätä oppilaiden tietoa ja ymmärrystä Itämerestä lähiympäristönämme ja sen tilasta. Toimimalla Munkassa ja Itämeren rannoilla nuoret oivaltavat omien tekojensa hyvät ja huonot vaikutukset esimerkiksi roskina maassa tai sinilevänä uimarannalla. Rakennamme nuorille valmiutta tarttua tuumasta toimeen. Pidämme tärkeänä, että nuoret oppisivat ja koulun henkilökunta muistaisi omien valintojensa voiman.

ÄÄNESTÄ PROJEKTIA ››

-

Itämeri-Projektin tuomaristo on valinnut äänestykseen 12 hanketta. Niiden joukosta voit antaa äänesi sille hankkeelle, jonka mielestäsi pitäisi saada rahoitusta tämänvuotisella jakokierroksella. Voittaneelle hankkeelle Ålandsbanken Abp maksaa avustusta Luontotileillä olevien asiakkaiden talletuksien perusteella.

Äänestämällä jotakin Itämerihankkeista osallistut myös arvontaamme, jossa voit voittaa 500 euron arvoisen talletuksen Ålandsbankenin Luontotilille.

Lue lisää Itämeri-Projektista ja osallistujista ››

Seuraa Itämeri-Projektia Facebookissa ››

-

Me Ålandsbankenilla haluamme olla esikuvana muille toimijoille ympäri Itämerta ja muistuttaa ihmisiä siitä, että jokainen voi kantaa kortensa kekoon tilanteen parantamiseksi. Teemme sen rahoittamalla ja tukemalla fiksuja projekteja terveemmän Itämeren puolesta. Kun hyvien ideoiden toteuttaminen mahdollistetaan, voimme yhdessä luoda paremman huomisen.

Ålandsbanken on pitkään tukenut erilaisia ympäristötekoja Luontotilien kautta. 0,2 % vastaava summa Luontotileillä olevien asiakkaiden talletuksien perusteella lahjoitetaan avustuksena eri organisaatioille.

Uusimmat