Riskienhallinta

Strategiaa toteuttaessaan Sanoma ja sen liiketoiminnot joutuvat alttiiksi erilaisille riskeille, ja niille tarjoutuu myös mahdollisuuksia riskinottoon. Liiketoimintaan liittyvien riskien ja niiden mukanaan tuomien mahdollisuuksien punnitseminen on tärkeä osa Sanoman johdon päivittäistä työtä.

Riskienhallintaperiaatteet ja -prosessit

Sanoman riskienhallintaperiaatteissa on kuvattu konsernin riskienhallinnan laajuus, tavoitteet ja prosessit sekä vastuut ja velvollisuudet konsernin eri toimielinten osalta.

Hallitus vahvistaa ja määrittelee konsernin riskienhallintaperiaatteet ja valvoo riskienhallinnan tehokkuutta.

Tarkastusvaliokunta arvioi ja seuraa riskienhallintaperiaatteiden ja prosessien toteutumista säännöllisesti.

Toimitusjohtaja vastaa johtoryhmän tuella riskienhallinnan strategioiden, prosessien ja painopisteiden määrittämisestä. Toimitusjohtaja vastaa myös riskienraportointiprosessiin, Sanoman yhteiseen riskienhallinnan kielenkäyttöön sekä käytettävään riskimalliin tehtävistä muutoksista.

Konsernin riskienhallintaosasto, osa konsernin talous- ja hallintoyksikköä, koordinoi konsernin riskienhallintaprosessia ja raportoi riskeistä säännöllisesti toimitusjohtajalle ja johtoryhmälle. Päivitetyt tiedot konsernin riskienarvioinnin tuloksista ja niihin liittyvistä meneillään olevista tai suunnitelluista toimenpiteistä riskien pienentämiseksi raportoidaan tarkastusvaliokunnalle ja edelleen hallitukselle kaksi kertaa vuodessa.

Konsernin riskienhallintaprosessi on osa strategisen suunnittelun, johdon seurannan ja neljännesraportoinnin prosesseja. Strategiset liiketoimintayksiköt ja liiketoiminnot tunnistavat, arvioivat, hallitsevat ja seuraavat toimintansa tavoitteiden toteuttamiseen liittyviä riskejä.

Osana tehtäviään konsernin sisäinen tarkastus arvioi riskienhallintaprosessien kokonaistehokkuutta.

Konsernin sisäisen valvonnan prosesseja sekä sisäistä tarkastusta ja tilintarkastusta esitellään tarkemmin hallinnointiosiossa.

Hallinnointi

Tärkeimmät tunnistetut riskit

Toimialan yleiset liiketaloudelliset riskit liittyvät mediamainonnan ja yksityisen kulutuksen kehitykseen. Mainonta reagoi herkästi taloudellisiin suhdannemuutoksiin. Sen vuoksi yleinen taloudellinen tilanne konsernin toimintamaissa sekä toimialan taloudelliset suhdanteet vaikuttavat Sanoman liiketoimintaan ja tulokseen.

Sanoman liikevaihdosta noin 34 % tulee mediamainonnasta ja noin 36 % irtonumero- tai tilaustuottoina. Mediamainonnan ja kuluttajien luottamuksen nopeat muutokset vaikuttavat konsernin tulokseen. Mediamainonnasta nopeimmin reagoivat sanomalehti-, aikakauslehtija televisiomainonta.
Sanoman riskienhallintamallissa yhtiökohtaiset riskit on luokiteltu neljään pääryhmään: strategiset riskit, toimintaan liittyvät riskit, rahoitusriskit ja onnettomuusriskit. Seuraavassa on esitetty kunkin pääryhmän merkittävimmät riskit, joilla voisi toteutuessaan olla kielteinen vaikutus Sanoman liiketoimintaan, tulokseen tai taloudelliseen asemaan.

Strategiset riskit

Strategisia riskejä ovat kuluttajien mieltymyksissä tai kilpailutilanteessa tapahtuviin muutoksiin liittyvät riskit. Strategisia riskejä ovat myös tavaran- ja palveluntoimittajiin, toimintamaihin, aineettomiin oikeuksiin tai lainsäädäntöön ja säädöksiin liittyvät riskit. Myös yritysjärjestelyihin, konsernin strategiseen muuntautumiskykyyn, tekniikan nopeaan kehitykseen ja innovaatiovalmiuksiin liittyvät riskit kuuluvat strategisiin riskeihin.

Konsernitasolla merkittävimmät riskit liittyvät asiakkaiden mieltymysten muutoksiin, alalle tulevien uusien kilpailijoiden muodostamaan uhkaan, sekä koskien digitaalista liiketoimintaa yhtiön yritysostojen onnistumiseen. Moniin näistä riskeistä liittyy aineettomien oikeuksien hallinta ja suojaaminen.

Asiakkaiden mieltymysten muutokset ja uusien kilpailijoiden uhka

Monet tunnistetut riskit liittyvät asiakkaiden mieltymysten muutoksiin. Tämä koskee sekä muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä että muutoksia yritysasiakkaiden käyttäytymisessä ja vaikutusvallassa.

Monien näiden muutosten taustalla on meneillään oleva digitalisoituminen ja mobilisoituminen. Mobiililaitteiden lisääntyvä käyttö on muuttanut median kulutustottumuksia. Vaikka mobiilimarkkinan kaupallistaminen on toistaiseksi on osoittautunut vaikeaksi, Sanoman mobiilistrategia on varautunut hyvin tähän muutokseen, ja sen kaikilla strategisilla liiketoimintayksiköillä on toimintasuunnitelmat
haasteeseen vastaamiseksi.

Tästä huolimatta uudet markkinoille tulevat toimijat ja/tai uudet teknologiset kehitykset saattavat kyetä paremmin hyödyntämään asiakkaiden muuttuvia mieltymyksiä ja median digitalisoitumista ja näin valtaamaan markkinaosuuksia Sanoman vakiintuneilta liiketoiminnoilta. Parantaakseen edelleen kykyään vastata näihin muutoksiin ja keskittyäkseen digitaaliseen transformaatioon Sanoma perusti 1.1.2014 alkaen uuden Sanoma Digital -yksikön.

Yritysostot

Sanoma on kasvanut osittain yritysostoin. Yritysostojen vuoksi konserni voi altistua uusiin markkina- ja toimintaympäristöihin liittyville riskeille. Yritysostoihin liittyy myös riski itse ostoprosessin onnistumisesta, ostetun liiketoiminnan integroinnista, avainhenkilöiden sitouttamisesta
ja ostolle asetettujen liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttamisesta.

Yrityskauppoihin liittyviä riskejä käsitellään Sanoman hallinnointiperiaatteissa, jotka määrittelevät investointien (myös yrityskauppojen) hyväksymisperiaatteet. Konsernin yrityskauppainvestointeja koskevassa toimintaohjeessa määritellään yrityskaupoissa noudatettavat päätöksentekoa, projektin organisointia ja seurantaa koskevat periaatteet. Virallisen yrityskauppaprosessin lisäksi investoinnit ovat esillä eri elimissä strategioita ja toimintasuunnitelmia käsiteltäessä. Lopulliset investointipäätökset tehdään erillisen esityksen perusteella yrityskauppoja koskevan ohjeen määrittelemällä tavalla ja investointien hyväksymistä koskevien valtuuksien mukaisesti. Merkittävistä yrityskaupoista laaditaan päätöksentekoa varten tarkempi selvitys, joka sisältää mm. yrityskaupan strategiset perusteet ja siihen liittyvät riskit, oleelliset asiat kauppaan liittyvästä dokumentaatiosta sekä laskelmat mahdollisista synergiaeduista. Yrityskauppoja koskevassa toimintaperiaatteessa on määritelty oma prosessi myös yritysostojen seurantaan.

Lainsäädäntö

Muutokset lainsäädännössä voivat vaikuttaa Sanoman mahdollisuuksiin harjoittaa liiketoimintaansa tehokkaasti.

Kuluttajatietojen hyödyntämiseen liittyvien säännösten muutokset sekä kustantajien ja televisioyhtiöiden tekijänoikeussuojan heikentäminen saattavat vaikuttaa Sanoman liiketoimintaedellytyksiin tai sisältöinvestointeihin. Lisäksi muutoksilla verolainsäädännössä, esimerkiksi painettujen tuotteiden arvonlisäveron korotuksella, voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

Sanoman toimintamaiden lainsäädännön muutosten seuranta ja ennakointi on tärkeä osa johdon työtä.

Aineettomat oikeudet

Sanoman tuotteiden ja palvelujen kannalta keskeisiä aineettomia oikeuksia ovat konsernin omistamat ja lisensoimat tekijänoikeudet, kustannusoikeudet, tavaramerkit, toiminimet, verkkotunnukset, tietotaito sekä sähköisen liiketoiminnan osalta myös patentit ja hyödyllisyysmallit.

Aineettomien oikeuksien hankintaan, hallinnointiin ja hyödyntämiseen liittyy riskejä, jotka koskevat oikeuksien kattavuutta, jatkuvuutta, oikeuksien riittämätöntä suojausta tai niiden loukkauksia. Aineettomien oikeuksien luvaton käyttö kasvaa median digitalisoituessa. Tekijänoikeuksien täytäntöönpano ei pysy nopean teknisen kehityksen mukana, mikä mahdollistaa uusien toimijoiden verkkomainontamarkkinoille tulon ilman omia sisältöpanostuksia.

Euroopan komissio on julkistanut Digitaalisen agendan ”yhtenäisen eurooppalaisen digitaalisen markkinan” luomiseksi. Uusi lainsäädäntö lisää kilpailun lisäksi kustannuksia ja monimutkaistaa liiketoimintaa.

Sanoma hallinnoi tekijänoikeuksia konserninlaajuisen aineettomien oikeuksien toimintaohjeen ja ohjeistuksen (IPR-politiikka) mukaisesti. Hajautetun IPR-portfolion ansiosta konsernin aineettomiin oikeuksiin ei liity olennaisia riskejä.

Toimintaan liittyvät riskit

Toimintaan liittyviä riskejä ovat tuotteiden ja palvelujen laatuun, asiakastyytyväisyyteen, muutosvalmiuteen, tietojärjestelmiin, uusien toimintojen integraatioon sekä henkilöstöhallintoon ja tietämyksen hallintaan liittyvät riskit.

Tuotteiden ja palvelujen laatuun ja asiakastyytyväisyyteen liittyvät riskit ovat erilaisia eri strategisissa liiketoimintayksiköissä. Konsernitasolla merkittävimmät riskit liittyvät johtamiseen ja henkilöstöhallintoon, tietämyksen hallintaan sekä tietojärjestelmiin ja järjestelmien
turvallisuuteen.

Johtajuus ja henkilöstö

Konsernin menestys riippuu sen johdon ja muun henkilöstön osaamisesta sekä siitä, miten heidän kykynsä ja taitonsa kehittää kiinnostavia tuotteita ja palveluja asiakkaiden tarpeisiin kehittyvät. Konsernin menestys edellyttää myös, että sen johtamiskulttuuri tukee innovatiivisuutta, muutoshallintaa ja rohkaisee hallittuun riskinottoon. Osana uusia strategisia painopistealueita ja organisaatiomallin uudistusta Sanoma on aloittanut yrityskulttuurin muutosprosessin.

Avainhenkilöiden rekrytointi ja pysyminen konsernin palveluksessa vaikeutuu tulevaisuudessa, kun mm. väestön ikärakenne muuttuu ja kilpailu henkilöstöresursseista lisääntyy. Sanoma varautuu näihin haasteisiin mm. kehittämällä jatkuvasti sisäisiä koulutusohjelmiaan ja mahdollisuuksia työkiertoon. Näitä riskejä pienennetään painottamalla erityisesti esimieskoulutusta, entistä järjestelmällisempää seuraajakysymysten ja urasuunnittelun hoitamista sekä sellaisten henkilöstöhallinnon järjestelmien kehittämistä, jotka tukevat edellä mainittuja asioita. Lisäksi palkitsemisjärjestelmän periaatteita ja käytäntöjä kehitetään ja mukautetaan jatkuvasti, millä tuetaan muutoshallintaa ja tehostetaan lahjakkaan henkilöstön rekrytointia ja pysymistä konsernin palveluksessa.

Tietämyksen hallinta

Tietämyksen hallinta ja siirtäminen eri puolille konsernia ovat Sanoman menestyksen avaintekijöitä. On tärkeää, että strategiset liiketoimintayksiköt hankkivat ja jakavat keskenään tietoja, parhaita käytäntöjä ja hyviä liiketoimintakonsepteja. Sanoma tekee jatkuvasti työtä saadakseen tiedon kulun konsernissa mahdollisimman mutkattomaksi. Konserninlaajuisten yhteistyöalustojen käyttöönotto ja liiketoimintayksiköiden rajat ylittävät työryhmät ovat esimerkkejä toimista, joilla pyritään pienentämään tietämyksen hallintaan liittyviä riskejä.

Tietojärjestelmä

Toimivat ja luotettavat tietojärjestelmät ovat keskeisiä asioita konsernin liiketoiminnassa. Näitä ovat mm. verkkopalvelut, lehtien tilaus-, ilmoitus- ja toimitusjärjestelmät sekä erilaiset tuotannonohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmät. Tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että konserni onnistuu integroimaan ja yhtenäistämään tietojärjestelmäalustansa entistä paremmin.

Tietojärjestelmien turvallisuuteen liittyvät riskit voivat kohdistua tietojen luottamuksellisuuteen, eheyteen tai saatavuuteen sekä tiedonkäsittelyn luotettavuuteen ja säännöstenmukaisuuteen. Ne voidaan jakaa fyysisiin riskeihin (tulipalo, sabotaasi ja laiterikot) ja loogisiin riskeihin (kuten tietoturva, henkilöstö ja ohjelmistoviat). Sanoma on laatinut konsernin kannalta kriittisille järjestelmille jatkuvuussuunnitelmat. Sanoman tietohallintomalli käsittää tietoturvaa koskevat selkeät vastuualueet.

Rahoitusriskit

Rahoitusriskejä ovat korko-, valuutta-, maksuvalmius- (likviditeetti-) ja luottoriski. Muita riskejä ovat pääomaan, arvonalennuksiin ja pääoman saatavuuteen liittyvät riskit. Konsernitasolla merkittävimmät riskit liittyvät maksuvalmiuteen sekä valuuttakurssien ja korkotason muutoksiin.

Sanoman keskipitkän aikavälin tavoite on saavuttaa hyvää luottoluokitustasoa (investment grade) vastaava pääomarakenne. Tavoite voidaan saavuttaa varmistamalla vahva liiketoiminnan rahavirta, ylläpitämällä riittävät komittoidut luottolimiitit useamman pankin kanssa ja hallitsemalla rahoitusriskejä tehokkaasti. Rahoituskustannuksia tehostaa ja rahoituksen ehtoja parantaa rahoituksen, rahoitusriskien hallinnoinnin ja maksuvalmiuden hoitaminen konsernin rahoitusyksikössä. Konsernin rahoitusyksikkö toimii myös liiketoimintayksiköiden vastapuolena. Sanoma toimii pääosin euroalueella, mikä vähentää oleellisesti valuuttakurssiriskejä. Konsernilla on kuitenkin merkittävä valuuttariski, joka liittyy pääasiassa dollarimääräisiin televisio-ohjelmaoikeuksien ostoihin. Sanoma pienentää rahoitusriskejä erilaisilla rahoitusinstrumenteilla ja johdannaisilla, joiden käyttö, vaikutukset ja käyvät arvot ovat selkeästi todennettavissa.

Tarkempi kuvaus konsernin rahoitusriskien hallinnasta on liitetiedossa 29.

Liite 29 Rahoitusriskien hallinnointi

Yritysostojen myötä konsernin taseessa oli liikearvoa (goodwill), aineettomia oikeuksia ja muita aineettomia hyödykkeitä 31.12.2014 noin 2,3 mrd. euroa, josta pääosa kohdistuu Hollannin aikakauslehti- ja televisioliiketoimintaan. Kansainvälisen tilinpäätöskäytännön (IFRS) mukaisesti liikearvoa ei poisteta säännöllisesti, vaan poistojen sijaan tehdään arvonalentumistestaus vähintään vuosittain tai aina, kun on viitteitä arvonalentumisesta. Vuonna 2014 liikearvon ja muiden aineettomien oikeuksien arvonalentumiset olivat yhteensä 59,7 milj. euroa (2013: 345,8 milj. euroa), eikä ollut viitteitä muista arvonalentumisista, jotka vaikuttaisivat konsernin taloudellisiin lukuihin.

Onnettomuusriskit

Onnettomuusriskeihin kuuluvat liiketoiminnan keskeytyminen sekä työterveyteen ja turvallisuuteen sekä ympäristöön liittyvät riskit. Merkittäviä onnettomuusriskejä pienennetään prosessinhallinnalla ja toimintaohjeilla sekä varasuunnitelmilla ja vakuutuksilla. Sanoman liiketoiminnan luonteen johdosta onnettomuusriskeillä ei todennäköisesti ole merkittävää vaikutusta yhtiön tulokseen.