Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehmä ei ymmärrä komentotaloutta

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjän presidentti ja pääministeri perustelivat EU:n maataloustuotteiden tuontikieltoa viime elokuussa kotimaisen tuotannon virvoittamisella. Iskusana on siitä lähtien ollut "importozameštšenije", tuonnin korvaaminen.

Puheet on epäilemättä tarkoitettu kannustaviksi, mutta mikä niiden arvo on sille, jonka pitäisi panna omat rahansa peliin? Moskovan alueelle uuden meijerin rakentaneet Tšeburaškinin veljekset tekivät investointipäätöksen 2011, ja laitos valmistui viime vuoden lopulla. Laitoksen käyttöaste on 20 prosenttia, ja kestää vuosia, että se on lähelläkään sataa.

Juuri Tšeburaškinien tapaisia yrittäjiä Venäjän talous suorastaan huutaa hätiin, mutta varsinkaan maataloustuotannosta heitä ei juuri löydy. Neuvostokolhoosien tilalle tulivat kansainväliset meijerijätit, ja korkean laadun tuotannosta vastaavat syrjäkylien emännät parin kantturansa kanssa. Siinä välissä ei ole yhtään mitään.

Eikä ihan heti taida tullakaan. Kuka täysjärkinen perustaa sijoitusratkaisun presidentin kiukuspäissään tekemälle boikottipäätökselle, joka voidaan perua minä päivänä tahansa.

Jos Venäjä todella haluaa elvyttää elintarviketuotantonsa, sen on luultavasti käytettävä täsmälleen samaa menetelmää, jota muutkin valtiot ovat käyttäneet: lisättävä maataloustukia.

Kun valkovenäläinen maito hakkaa Moskovan hintakilpailussa paikallisen tuotteen, ei syynä voi olla alhainen tuotantokustannus. Syyllinen on Minskin ruhtinas Aljaksandr Lukašenka, entinen sikakolhoosin johtaja, jolle maataloustuki on sydämen asia.

Venäjän maataloustuet ovat nykyisin aika vaatimattomat, lähinnä lainaa ja korkotukea. Viljalle on herunut jonkinlaista pinta-alatukeakin.

Entä jos Venäjä valitsisi huomispäivänä Euroopan unionin maataloustukimallin? Milloin ilmestyisivät venäläiset, korkealaatuiset emmentaalit ja goudat kauppaan?

Varastojuustojen tekijä törsää kaksi lypsyämpäriä maitoa kiloon juustoa. Siellä miljoonia maksaneessa kypsytysvarastossa seisoo sitten paitsi juusto myös pääoma. Isännällä on oltava lehmän hermot ja Roope Ankan rahasäiliö. Tai hyvä luotto.

Venäjän rahoitusjärjestelmä ei ole aivan iskussa. Ja presidentiltä taisi unohtua, että lehmät eivät kuulu komentotalouden piiriin.

Pekka Hakala HS pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Haluatko lukea koko artikkelin ja vielä 5 lisää?

Jatka lukemista täyttämällä täyttämällä seuraavat tiedot:

* Pakolliset kentät

Uusimmat