Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkkikset ja yritykset peloissaan: Maanantaina kuka tahansa voi ostaa uuden härskin verkkopäätteen

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Internetin käyttäjä puistossa.
Internetin käyttäjä puistossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Maanantaista lähtien kuka tahansa voi ostaa itselleen .sucks-verkkopäätteen. Härskin verkkopäätteen ennakkomyynti keväällä on aiheuttanut nurinaa etenkin Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Yritykset ovat peloissaan uudesta päätteestä. Internetin verkko-osoitteita valvova Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) aloitti sunnuntaina kokouksen, jossa käsitellään internetin tulevaisuutta.

Buenos Airesin kokouksen alla on puhuttu lähinnä siitä, miksi haisevaa verkkopäätettä on myyty ennakkoon tuhansien eurojen vuosihinnalla.

Härskit ja loukkaavat verkkopäätteet ovat aiheuttaneet ongelmia ennenkin.

Tämän vuoksi julkkiksille ja yrityksille on annettu mahdollisuus rekisteröidä arveluttavat tunnukset itselleen ennen laajaa myyntiä.

Kanadalainen Vox Populi aloitti .sucks-päätteiden rajoitetun myynnin keväällä. Yritys on ollut .sucks-nimen perässä jo vuosia, sillä se maksoi vuonna 2012 Icannille 185 000 dollarin hakemusmaksun.

Sucks kääntyy suomeksi esimerkiksi "haisee", "imee" tai "on syvältä".

Icannin näkökulmasta kaikki ei ole mennyt aivan nappiin. Vox Populi on pyytänyt yrityksiltä ja julkkiksilta jopa 2 000 dollaria vuodessa .sucks-päätteen rekisteröinnistä.

Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan yritys on rahastanut päätteillä, kuten Youtube.sucks, Visa.sucks ja Yahoo.sucks.

Hinnasta huolimatta itseään ovat suojelleet ainakin Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, laulaja Miley Cyrus ja monet urheilujoukkueet. Verkkopäätteitä seuraava The Domains-sivusto arvioi, että .sucks-päätteitä olisi rekisteröity noin 3 400.

Saman sivuston laskelmien mukaan Vox Populi olisi näin kerännyt lähes seitsemän miljoonaa dollaria. Yritys on lisäksi tarjonnut yksityisille ihmisille .sucks-päätteitä kymmenellä dollarilla vuodessa.

Icann on pyrkinyt korjaamaan huonoa ideaansa ottamalla yhteyttä Kanadan ja Yhdysvaltain viranomaisiin, mutta heikolla menestyksellä. Viranomaiset ovat olleet haluttomia puuttumaan verkkopäätteisiin.

Sunnuntaina alkaneessa kokouksessa Icann käsittelee muitakin verkkopäätteitä. Tavoitteena on tuoda internetin käyttäjien ulottuville nykyistä enemmän vaihtoehtoja.

Internetin osoitteiden määrä kasvaa nopeasti, mikä on lisännyt uusien päätteiden tarvetta. YK:n alaisen ITU-järjestön mukaan maailmassa on lähes 200 miljoonaa aktiivista nettisivustoa.

Icannin torstaihin asti kestävässä kokouksessa käydään läpi internetin nimijärjestelmiä ja järjestön omaa tulevaisuutta. Icann on korostanut, ettei se halua olla "internetin poliisi".

Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä ovat vääntäneet kättä siitä, miten tietoliikennettä pitäisi valvoa. Internetin vapaudesta huolestuneet järjestöt eivät ole halunneet sekoittaa valtioita yhtään enempää internetin valvontaan.

Voittoa tavoittelematon järjestö Icann perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1998. Järjestö on jo vuosia pyrkinyt siirtämään valtaa muualle.

Tänä vuonna vietetään eräänlaista internetin juhlavuotta, sillä internetin murtautumisesta laajaan suosioon on tullut kuluneeksi 20 vuotta.

Helppokäyttöiset selaimet avasivat internetin käytön ja sisältöjen tuotannon tavallisille ihmisille vuonna 1995.

ITU arvioi, että noin kolmella miljardilla ihmisellä on pääsy internetiin. Internetillä on kasvunvaraa erityisesti kehitysmaiden maaseuduilla.