Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko banaaniliköörin ja Auringonnousun? Katso, mitä juhannuksena on juotu eri vuosikymmenillä

Ruoka
 
Juhani Niiranen / Kaikki oikeudet(HS
Kesäboolia vuodelta 1996. Nyt nousussa ovat etenkin alkoholittomat juomat.
Kesäboolia vuodelta 1996. Nyt nousussa ovat etenkin alkoholittomat juomat. Kuva: Juhani Niiranen / Kaikki oikeudet(HS

Skoolaatko sinäkin tänä juhannuksena kuohuviinillä tai nappaatko kalan kanssa akvaviittia? Niin tekee iso joukko suomalaisia, sillä juuri näitä juomia haetaan juhannuspöytään reippaasti enemmän kuin arkena.

Ne eivät ole kuitenkaan olleet hittijuomia aina, vaan suosituimmat juomat ovat vaihdelleet vuosien kuluessa.

Kysyimme Alkosta, millaisia juomia suomalaiset ovat juoneet eri vuosikymmenillä. Eri aikojen hittijuomat pätevät myös juhannukseen:

"Juhannuksen suosituimmat juomat ovat aina mukailleet kyseisen vuoden trendejä. Jos jokin juoma on ollut suosittu muutenkin esimerkiksi vuonna 1984, on se ollut silloin suosittu myös juhannuksena", tiivistää Alkon viestintäasiantuntija Ilari Ceder.

Matka juhannuksen juomahistoriaan alkakoon!

1970-luku: Konjakki kelpaa

Viinakortti poistui käytöstä lopullisesti vuoden 1970 lopussa ja vuotta aiemmin keskiolutta sai alkaa ostaa myös kaupoista ja baareista. Suomalaisten alkoholinkulutus lähti kasvuun.

Pinnalla olivat kotimaiset juomat, etenkin hedelmä- ja marjaliköörit ja makeat väkevät viinit. Myös olut oli lähes täysin kotimaista. Kirkkaat viinat, vermutit ja grogikatkerot olivat suosittuja ja konjakki myi todella hyvin.

Ulkomaisista juomista kävivät kaupaksi tanskalaiset oluet ja unkarilaiset ja bulgarialaiset viinit. Suositut, edulliset punaviinit tulivat Bordeaux-alueelta, valkoviini Jugoslaviasta. 1970-luvun lopulla edustettuina olivat etenkin Etelä-Afrikka ja Argentiina.

1970-luvun drinkkilistalla pyörivät muun muassa Cuba Libre, Ampiainen, Auringonnousu, Sateenkaari ja Tom Collins.

1980-luku: Banaanilikööriä ja unkarilaisia viinejä

1980-luvun suosikkeja olivat suomalaiset Alkon valmistamat edulliset liköörit tai muut kotimaiset marjaliköörit, kuten banaanilikööri, kahvilikööri ja marjalikööri.

Kulta-aikaa elivät etenkin unkarilaiset ja saksalaiset, hieman makeammat viinit, kun taas edullisissa ja kuivissa pärjäsivät Suomessa pullotetut italialaiset ja jugoslavialaiset viinit. Kotimaiset hedelmäviinit ja väkevät, makeat viinit olivat yhä suosittuja.

"Kippis", kajahti yleensä, kun drinkkilasissa oli Ampiainen, Sininen Enkeli, Auringonnousu, San Francisco tai Kuulalaakeri.

1990-luku: Boolien juhlaa

1990-luku oli boolien aikaa. Väkevissä myytiin paljon kirkkaita viinoja ja vodkia. Drinkeistä suosittu oli etenkin Gin & Tonic. Myydyintä olutta oli kotimainen lager, vaikka myös ulkomaisia oluita alkoi tulla enemmän myyntiin. Vuosikymmenen alun lama sai aikaan kotiviinibuumin, jonka päättyessä vielä 1970- ja 1980-luvulla suositut kotimaiset viinit alkoivat vähentyä.

Punaviineistä suosittuja olivat esimerkiksi espanjalaiset viinit, mutta 1990-luvun aikana viinimaailmassa tapahtui vallankumous vanhasta maailmasta eli Euroopasta uuteen maailmaan.

Kun vielä 1960-luvulla alkoholin kokonaiskulutuksen taso oli noin 4 litraa henkeä kohti, 1990-luvulla määrä oli jo noin 9 litraa.

2000-luku: Shotit ja hanapakkaukset saapuvat

2000-luvulla läpi löi monta uutuutta. Shotit saapuivat Suomeen, ja vuosituhannen vaihteessa myyntiin tulivat ensimmäiset hanapakkaukset. Tapahtui myös olutvallankumous, eli erilaiset oluttyypit tulivat Suomeen ja Alkoon. Kuohuviini alkoi käydä kaupaksi, ja kasvu jatkuu edelleen.

2010-luku: Skumpan aika

Kuohuviinien ja valkoviinien myynnin kasvu on tähän mennessä 2010-luvun kuva. Kuohuviinien kanssa tehtävien drinkkien vuoksi katkerot ovat kasvattaneet suosiotaan. Juhannuksena kuohuviinejä myydään 73 prosenttia normaalia viikkoa enemmän, kun taas puna- ja valkoviinien myynti kasvaa suurin piirtein 65 prosentilla. Eniten Alkosta ostetaan chileläisiä viinejä.

Juhannuksena kaikkein eniten kasvaa kuitenkin sillin ja muiden kalaruokien kanssa juotavien akvaviittien myynti, joita ostetaan noin 140 prosenttia enemmän kuin normaalilla viikolla.

Longdrinkit eli "lonkerot" käyvät kaupaksi noin 90 prosenttia normaalia viikkoa enemmän.

Litramääräisesti neljänneksi eniten myydään oluita, joita menee kaupaksi noin 250 000 litraa. Oluiden myynti kasvaa juhannuksen aikaan suurin piirtein kolmanneksella.

Uutena trendinä on alkoholittomien tuotteiden myynnin reilu kasvu. Alkuvuodesta alkoholittomien tuotteiden myynti on kasvanut yli 50 prosentilla ja kasvun uskotaan jatkuvan. 

Alkoholin kokonaiskulutus on hienoisessa laskussa: väkeviä juodaan vähemmän ja oluita ja viinejä enemmän.

Hae reseptejä