Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hylkää rakkaimpasi kesäksi

Älypuhelinta kosketetaan aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä, kirjoittaa Jaakko Lyytinen. Puhelin kannattaa kuitenkin hylätä loman ajaksi, koska sen käyttö tyhmentää.

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Digi tulee, digi pelastaa. Näin uskoo hallitus, joka haluaa digitalisoida julkiset palvelut, oppimisen ja hallinnon. Mutta se mikä toimii terveydenhuollossa, voi olla yksilön kannalta pahimmillaan tyhmentävää ja vaarallista.

Tehdäänpä ihmiskoe. Yritä lukea tämä kolumni loppuun vilkaisematta välillä kännykkääsi. Jos luet tekstiä puhelimellasi, älä karkaa someen ennen kuin olet lukenut loppuun. Tein saman testin itselleni kirjottaessani. Reputin minuutissa.

Hallitusohjelma vilisee digiä, mutta siinä ei pohdita, miten käy meille kansalaisille, joista alkaa tulla älylaitteiden jatkeita.

Oireet: Kykenee keskittymään yhteen asiaan korkeintaan pari minuuttia – check. Käyttää valveillaoloajastaan yli puolet erilaisten viestimien parissa – check. Lähimuisti pätkii – check.

Älypuhelin on nykyihmisen rakkain. Sitä kosketetaan aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä. Touhu vaikuttaa kreationistien salaliitolta, jonka tarkoituksena on todistaa evoluutio harhaopiksi taannuttamalla meidät taas lyhytjännitteisiksi metsästäjä-keräilijöiksi.

Ennen lomaa kannattaisi kuunnella Antti Pirhosta. Hän on tietojenkäsittelytieteen ja kasvatustieteen tohtori, joka tutkii vuorovaikutteista teknologiaa. Pirhosen puheet kuulostavat kerettiläisiltä digifantastisessa Suomessa.

Hänen mukaansa jatkuva netin käyttö eristää meidät ajattelemisesta ja keskittymisestä. Verkon loputon viriketulva johtaa aina uuteen assosiaatioon. Se on oppimisen kannalta pahinta myrkkyä. Esimerkiksi kouluissa laitteista voi olla hyötyä, mutta ne eivät korvaa ajattelua ja sen opettelua.

Sama pätee sosiaalisen median ylikäyttöön. "Virtuaaliset elämänkorvikkeet ovat tulleet oikean elämän tilalle", Pirhonen sanoo. Raportoimme siitä, mitä olemme "tehneet", vaikka emme olisi tehneet juuri muuta kuin istuneet koneen ääressä.

Kuvittelemme säästävämme omaa päätämme käyttämällä koneita. Tämä on harhakäsitys. Ihmisen aivot eivät toimi kuin tietokone, jonka muistiin mahtuu tietty määrä tietoa. Aivot toimivat pikimminkin kuin lihas. Niitä ei pidä säästää vaan käyttää, jotta ne pysyisivät toimintakuntoisina.

Selvisitkö tänne asti ilman keskeytyksiä? Ei se mitään, en minäkään selvinnyt. Mutta aion silti kokeilla lomallani digipaastoa. Näin se käy: Sulje puhelin. Tartu kirjaan. Tartu käteen. Tanssahtele. Seiso järvessä pellavapaita hulmuten.

Tee jotain, tee se itse, mutta älä kerro siitä kenellekään.