DNA
MAINOS

Vapauttaako etätyö elämään?

2.9.2014

Marko Rissanen

Tulevaisuudessa niin henkinen, fyysinen kuin tekninenkin rajapinta työn ja vapaa-ajan välillä vapautuu entisestään. Työ imee mukaansa, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuksia ajoittaa vapaa-aikaa hetkiin, jolloin sitä tarvitsee.

Kysymys kuuluukin, kannattaako töitä enää erottaa muusta elämästä? Tai tarkemmin ajatellen, onko sittenkään edes kyse mistään uudesta asiasta? Monissa perinteisissä ammateissa, kuten maataloudessa työ ja muu elämä ovat aina kietoutuneet toisiinsa.

Suomi on yksi Euroopan kärkimaita etätyösovelluksissa. Meillä 34 % työvoimasta tekee ajoittain ja 16 % viikoittain etätyötä. Euroopan työoloja tarkastelevan tutkimuksen mukaan tyytyväisimpiä työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen ovat tanskalaiset, me suomalaiset edustamme keskikastia.

Mahdollisuus päättää omasta työn tekemisen tavasta, ajasta ja paikasta ei lisää vain vapautta. Se lisää myös vastuuta ja tarvetta oppia johtamaan työtä uudella tavalla. Omaa ja muiden. Etätyö perustuu aina luottamukseen. Se rakentaa uudenlaista yhteisöllisyyttä, joka ei perustu kiinteään fyysiseen ympäristöön vaan aktiiviseen vuorovaikutukseen.

Työn vapautuminen edellyttää monien, perinteisesti työpaikalle keskittyneiden, asioiden hoitamista uudella tavalla. Miten huolehdimme esimerkiksi työhyvinvoinnista ja tunnistamme sitä uhkaavat tekijät, kun emme tee työtä joka päivä yhdessä saman katon alla? Ja kannattaako työhyvinvointia enää erottaa muusta hyvinvoinnista – samasta ihmisestähän on kysymys 24 h.

Nykyaikainen työnantaja tarkasteleekin työntekijänsä elämää kokonaisuutena ja tukee hyvinvointia ja hyvää arkea kokonaisvaltaisemmin. Työolotutkimuksessa 28 % suomalaisista koki työn vaikuttavan enimmäkseen myönteisesti terveyteensä, kun Euroopan maiden keskiarvo jäi vaatimattomaan seitsemään prosenttiin. Jotain siis meilläkin jo osataan.

Työn vapautuminen on valtava mahdollisuus, jonka olemme todenneet käytännössä myös omassa työyhteisössämme DNA:lla. Luottamuksen kokemus, mahdollisuus vaikuttaa omaan ajankäyttöön ja muiden elämäalueiden lomittuminen sujuvasti työpäivään lisäävät motivaatiota ja hyvää oloa.

Silti myös etätyön sudenkuopat on tunnistettava: vastuun kantaminen ja työn eteneminen on turvattava, työssä jaksamisesta on huolehdittava ja varmistettava, että kukaan ei erakoidu työyhteisön ulkopuolelle. Oli työtehtävä mikä tahansa, työnantajan tehtävä on innostaa, arvostaa ja osoittaa jokaisen työn merkityksellisyys työyhteisölle. Tämä on yksi syy, miksi haluamme olla mukana edistämässä työelämän suurta muutosta 18.9. pidettävän Kansallisen Etätyöpäivän pääyhteistyökumppanina.

Olethan sinäkin jo ilmoittanut organisaatiosi mukaan?

Marko Rissanen on DNA:n henkilöstöjohtaja. Tässä blogissa hän herättää keskustelua uuden ajan henkilöstöjohtamisesta.


MAINOS. Tämä artikkeli on mainostajan tuottamaa sisältöä.


comments powered by Disqus
Työ on murroksessa, mutta tulevaisuudesta on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kuinka uudelle aikakaudelle hypätään? Miten ajasta ja paikasta vapaata työtä johdetaan? Ja etenkin, miten kaikki uusi sovitetaan ihmisen kokoiseksi?

Kuusi DNA:n asiantuntijaa ottaa haasteen vastaan. Tulevaisuuden DNA -blogi pohtii työelämän muutosta ja etsii yhdessä lukijoiden kanssa tietä uuteen työhön. Tule mukaan!

Aiemmat kirjoitukset ilmoittajalta
Sisällöntuottaja DNA Business