DNA
MAINOS

Kolme askelta menestykseen

8.7.2014

Christoffer von Schantz

Miksi Facebook ja Google valloittivat maailman, mutta MySpace ja Altavista eivät? Miksi teollisuuden- ja palvelualan digitaalisessa muutoksessa toiset pärjäävät ja toiset eivät?

Muutoksessa melkein mikä tahansa yritys voi joko voittaa tai menettää valtavasti. Tässä kolme ajatustani siitä, miten yritysten tulisi lähestyä kolmatta teollista vallankumousta, jonka keskellä elämme.

1. Uudistu tai kuole

Teknologia ja digitaalisuuden rajattomuus mahdollistavat tehokkaampia ja suoraviivaisempia liiketoimintaprosesseja sekä täysin uusia liiketoimintamalleja. Yritysten toiminta on tehostunut jo vuosia ensin digitaalisuuden ja nyt mobiilin avulla. Tällä hetkellä kaupankäynnistä, prosesseista ja arvoketjuista poistuu kitka palveluntarjoajan ja loppuasiakkaan välillä. Samalla käyttötottumukset sekä odotukset muuttuvat.

Yritysten markkinoille tuomat laitteet ja palvelut ovat yhä useammin digitaalisia. Esimerkiksi älykkäiden tuotteiden laajeneva kirjo on kehittyneempien softateknologioiden, halvemman radioteknologian sekä reaaliaikaisen analytiikan mahdollistamaa. Tämä älykkyys tulee nyt vauhdilla esimerkiksi autoihin ja kodin laitteisiin. Digitaalisuuden trendi muuttaa myös tapoja, joilla uusia tuotteita luodaan. Quirky kehittää uusia tuotteita nettiyhteisönsä ideoiden pohjalta tehden näin kaikista keksijöitä. Alkuvuodesta maailman suurimpiin yhtiöihin kuuluva General Electrics ryhtyi yhteistyöhön Quirkyn kanssa vauhdittaakseen keksintöjä uusien älykkäiden mobiililla ohjattavien laitteiden osalta. Muutokseen tulee kuitenkin keskittyä ajoissa.

Kaikkien yritysten johdon ja hallitusten agendalla tulisi olla kysymys: miten lähdemme heti tekemään muutoksesta mahdollisuuden?

2. Asiakas kaiken tekemisen keskiöön

Digitaalinen jalanjälkemme on yhä suurempi. Keskeinen menestyksen edellytys on, että yritykset onnistuvat valjastamaan tämän datan paremman asiakaskokemuksen tuottamiseen sekä digitaalisissa että perinteisissä kohtaamispisteissä.

Asiakaskokemus tulisi suunnitella kokonaisuutena. Asiakkaat hyppelevät eri digitaalisten ja fyysisten kanavien välillä, ja vaatimukset yhdenmukaiselle kokemukselle kasvavat. Vaikka ostotapahtuma tapahtuisi perinteisesti, heräte ja ostopäätös tehdään yhä useammin netissä, missä kilpailu on globaalia. Niin hyvät kuin huonot kokemukset myös leviävät verkossa valonnopeudella. Analytiikalla ja testauksella pääsee kiinni haasteisiin, mutta niiden korjaaminen on asia erikseen. Siihen tarvitaan oikeanlaista osaamista ja asennetta.

Riippumatta mitä työtä teet, kysy itseltäsi säännöllisesti, vaikuttaako työpanoksesi asiakastyytyväisyyteen positiivisesti? Jos ei, niin muista että tyytyväinen asiakas maksaa palkkasi, tyytymätön työpaikkasi.

3. Valmistaudu – Uusi työ on täällä

Digitaalisuuden vallankumous edellyttää yrityksiltä suurta muuntautumiskykyä, joka harvoin onnistuu ilman uutta osaamista ja kulttuurimuutosta.

Onko yrityksessäsi riittävästi uteliaita ihmisiä, joilla on rohkeus kokeilla uusia digitaalisuuden mahdollistamia asiakaslähtöisempiä ja tehokkaampia toimintatapoja? Ihmisiä, joilla riittää sinnikkyys viedä läpi vaikeitakin, muutosvastarintaa herättäviä muutoksia. Miten on osaamisen laita? Ja onko se käytettävissä kaikilla organisaatiotasoilla?

Menestyminen digitaalisessa maailmassa myös edellyttää uudenlaista verkostoitumista. Keskeisimmät yhteistyökumppanit voivat löytyä mistä tahansa, ja perinteisistä kilpailijoista voi tulla tärkeitä kumppaneita. Tämä selittää myös Facebookin ja Googlen suosion. He onnistuivat rakentamaan oikeanlaiset ja riittävät kumppaniverkostot siinä missä MySpacen ja Altavistan rahkeet eivät riittäneet maailmanvalloitukseen.

Uudet työtavat, modernit päätelaitteet ja lähes reaaliaikainen tieto asiakkaista ja liiketoiminnasta eivät kuitenkaan saa olla tietyn henkilöstöryhmän etuoikeus. Perinteiset hierarkiat ja johtamismallit joutavat myös romukoppaan, kun tiimeistä tulee yhä itsenäisempiä. Työstä tulee jotain mitä teet. Ei vain paikka, minne menet.

Onko sinulla yrityskulttuuri, joka takaa menestyksen myös vuosisadan muutosten kourissa?

Christoffer von Schantz on DNA:n strategiajohtaja. Tässä blogissa hän käsittelee organisaatioiden ketterää toimintaa ja tulevaisuuden menestyksen reseptiä.

MAINOS. Tämä artikkeli on mainostajan tuottamaa sisältöä.


comments powered by Disqus
Työ on murroksessa, mutta tulevaisuudesta on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kuinka uudelle aikakaudelle hypätään? Miten ajasta ja paikasta vapaata työtä johdetaan? Ja etenkin, miten kaikki uusi sovitetaan ihmisen kokoiseksi?

Kuusi DNA:n asiantuntijaa ottaa haasteen vastaan. Tulevaisuuden DNA -blogi pohtii työelämän muutosta ja etsii yhdessä lukijoiden kanssa tietä uuteen työhön. Tule mukaan!

Aiemmat kirjoitukset ilmoittajalta
Sisällöntuottaja DNA Business