Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Aurinkoihottuma
 
 

Raskaus ja huumeet

Lääkärikirja Duodecim
21.9.2012
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Huumausaineita käyttävän naisen raskaus on aina riskiraskaus. Tilannetta pahentavat aineiden sekakäyttö, tupakointi ja alkoholin käyttö. Huumeiden käyttö lisää raskauden riskejä monin tavoin: pienipainoisuuden, ennenaikaisuuden ja sikiön kohtukuoleman vaara kasvaa.

Kannabistuotteet: hasis ja marijuana

Kannabistuotteissa vaikuttava aine on tetrahydrokannabinoli (THC), joka läpäisee istukan helposti ja voi aiheuttaa sikiön sydämen lyöntitiheyden harventumista. THC:n ei ole todettu aiheuttavan sikiön epämuodostumia eikä lisäävän keskenmenoriskiä, mutta se lisää vastasyntyneiden pienipainoisuutta. Kannabistuotteiden toistuvan köytön haitat voivat ilmetä lapsen myöhemmin ilmenevinä keskittymiskyvyn häiriöinä.

Kokaiini

Kokaiini supistaa verisuonia. Tällä voi olla haitallisia vaikutuksia istukan verenkiertoon ja tämä voi johtaa sikiön hapenpuutteeseen. Joka kolmas kokaiinin käyttäjien lapsista on syntyessään pienipainoinen. Kokaiinin käytön on todettu lisäävän ennenaikaisuutta ja istukan ennenaikaisen irtoamisen riskiä. Kokaiini aiheuttaa vastasyntyneen kouristuksia ja sydämen rytmihäiriöitä. Raskauden aikainen kokaiinin käyttö voi heikentää myöhemmin lapsen kielellistä kehitystä ja aiheuttaa näön häiriöitä (karsastusta, taittovikaa ja näköhermon surkastumista).

Amfetamiini

Amfetamiini on Suomen toiseksi eniten käytetty huumausaine. Sikiökautinen amfetamiinialtistus voi aiheuttaa sydänvikoja, pienipäisyyttä ja henkistä jälkeenjääneisyyttä. Amfetamiinia käyttävän äidin paino nousee vain vähän tai ei lainkaan, mikä johtaa helposti niin synnyttäjän kuin vastasyntyneenkin aliravitsemukseen. Amfetamiini lisää ennenaikaisen vedenmenon riskiä, tästä syystä tulehdusriski nousee. Vieroitusoireet ovat tavallisia vastasyntyneillä: kohonnut verenpaine, poikkeava itkuääni, imemisvaikeuksia ja oksentelua.

Opiaatit: heroiini ja buprenorfiini

Opiaattien on osoitettu aiheuttavan mm. virtsateiden ja aivojen kehitysanomalioita sekä sydänvikoja. Heroiinin käyttö raskauden aikana aiheuttaa vastasyntyneelle vaikeita vieroitusoireita. Ne voivat näkyä vasta useiden viikkojen kuluttua syntymästä. Tarkkaavaisuushäiriöt ovat näillä lapsilla tavallista yleisempiä.

Hoito

Äitiysneuvolassa kannattaa kertoa huumeiden kokeilusta tai käytöstä. Silloin neuvola harkitsee äidin lähettämistä sairaalan äitiyspoliklinikan seurantaan. Äitiyspoliklinikalla annetaan yksityiskohtaista tietoa huumeiden vaikutuksesta raskauteen ja sikiöön sekä seurataan sikiön kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Synnyttäjää motivoidaan vieroitushoitoon, joko avo- tai laitoshoidossa. Lyhytkestoinen pakkohoito voi joskus tulla kysymykseen, koska äiti selviydyttyään päihtymystilastaan ehkä paremmin tajuaa käytön seuraukset ja saattaa motivoitua yrittämään katkaisua pakkohoidon jälkeen. Raskauden aikana käytetään joskus korvaushoitoa. Sen tulee olla tarkkaan suunniteltua ja valvottua. Näissäkin tilanteissa vastasyntyneen vieroitusoireet ovat yleisiä.

Raskausdiabetes ja muita raskauden komplikaatoihoin liittyviä artikkeleita löydät:

«Raskausdiabetes»20

Normaali synnytys ja synnytykseen liittyviä artikkeleita löydät:

«Normaali synnytys»21

Imetys ja imetykseen liittyviä artikkeleita löydät:

«Imetys»22

Päihde- ja huumeriippuvuuteen liittyviä artikkeleita löydät:

«Päihde- ja huumeriippuvuus»23

Lähteet

Halmesmäki E. Päihdeäidit. Lääkärin käsikirja (online), päivitetty 11.5.2009. Kustannus Oy Duodecim

Halmesmäki E. Päihteet ja raskaus. Kirjassa Ylikorkala O, Tapanainen J (toim) Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s 540–549.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi