Selaa vastauksia - Raskauden ehkäisy

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 31 vastausta.
Voit kysyä tähän aiheeseen liittyen seuraavilta asiantuntijoilta:

 
Sivuja yhteensä 4 :  1234

Kysymysnumero: 1170   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 29.5.2012

Haluaisin kysyä voivatko e-pillerit olla syynä katkenneiden hiusverisuonien suureen määrään. Olen käyttänyt muutaman vuoden ajan Diane Nova -nimistä valmistetta ja huhtikuussa se vaihdettiin Yasminiin. Nyt erityisesti toinen jalkani on aivan yhtäkkiä peittynyt punaisiin pisteisiin, joiden oletan olevan katkenneita hiusverisuonia. Haluaisin tarkemmin sanottuna tietää, että:
- voiko e-pilleri aiheuttaa kuvaamani vaivan?
- johtuuko se hormonivalmisteiden pitkäaikaisesta käytöstä vai taannoisesta lääkkeen vaihdosta (pitäisikö siis palata edelliseen lääkkeeseen tms)?
- korjaantuvatko katkenneet verisuonet itsestään? missä ajassa?
- paheneeko/jatkuuko tämä vaiva, jos jatkan nykyisen tai jonkun muun e-pillerin käyttöä?

(Olen 27-vuotias, ei muita vaivoja/sairauksia, enkä ole raskaana.)
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi!

Yhdistelmäehkäisyn käyttö ei lisää hiussuonten katkeilua. Osalla naisia tällaista vaivaa voi ilmetä iän mukana.

Tulehduskipulääkkeitten (esimerkiksi ibuprofeeni tai ketoprofeeni) säännöllinen käyttö lisää mustelmaherkkyyttä. Tämän ilmiön takana on verihiutaleitten (trombosyyttien) määrän väheneminen.

Mikäli vaiva on enemmän kuin kosmeettinen, suosittelen otattamaan pienen verenkuvan. Tämä onnistuu joko työterveyshuoltosi tai terveysasemasi kautta.

Kysymysnumero: 1143   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ke 7.3.2012

Voinko tulla raskaaksi,kun syön jatkuvasti orgametril 5 mg (1 päivässä) eikä minulla ole kuukautisia?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Jatkuva keltarauhashormonilääkitys ei ole ehkäisytarkoituksessa sinulla. Suosittelen kondomin käyttöä.

Voit tulla raskaaksi, vaikkakaan se ei ole kovin todennäköistä.

Kysymysnumero: 1128   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 31.1.2012

Hei, kiitos vastauksesta. Vielä kysyisin lisäkysymyksen, missä ja kuka tekee näitä FSH-määrityksiä ja paljonko sellainen koe maksaa.? Täydennys vielä puutteelliseen kysymykseeni (1123). Minulla ei ole minkäänlaista kk-vuotoa ollut Cerazette-tabletin käytön aikana  ja ne ovat muuten sopineet minulle hyvin, mutta syöpäpelkoni takia haluaisin käytön lopettaa. Aikaisemmin ennen käytön aloitusta vuoto oli suhteellisen säänöllistä mutta niukkaa. En ole käyttänyt e-pillereitä kymmeneen vuoteen .En ole koskaan kärsinyt minkäänlaisista kuukautisongelmista ,en edes nuorena. Aikaisemmin en edes pelännyt syöpää mutta nyt kyllä lähiomaisen sairauden vuoksi mietin sitä jatkuvasti. Omaiseni sairastui tosin vasta yli 70-vuotiaana, mutta on jo sytostaattihoidossa. Kun olen nähnyt läheltä tämän sairauden, se koskettaa niin paljon, etten haluaisi sitä itselleni ja olen nyt (49v). Kiitos vastauksesta etukäteen.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä.

Verikoe on yksinkertainen FSH-määrittämiseksi. Voit keskustella asiasta esim työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa. Yksityissektorillakin FSH-määrityksen saa, hinta on luokkaa 20-50 euroa (verikokeen hinta, tarvitset lääkärin lähetteen siihen, lääkäri laskuttaa erikseen).

Jos pelkosi on hallittavampi kierukan kanssa, voit huoletta vaihtaa siihen. Kuulostaa kuitenkin siltä, että vointisi on fyysisesti varsin moitteeton nytkin näillä pelkästään keltarauhashormonia sisältävillä pillereillä.

Kysymysnumero: 1123   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 17.1.2012

Olen 49-v nainen ja käyttänyt Cerazette -nimistä e-pilleriä muutaman kuukauden. Koska lähiomaisellani on rintasyöpä, pelkään näiden hormonien lisäävän riskiä myös minulla. Tarvitseeko minun tässä iässä enää käyttää näitä vai olisiko kierukka parempi vaihtoehto.? Olen muuten terve ja elän terveellisesti; en polta ja alkoholin käyttö vähäistä. Kuukautiseni olivat niukat näitä aloittaessani ja ihmettelinkin kun lääkäri sanoi, että ehkäisy on vielä tarpeellista. Onko todellakin näin. Kumpi on todennäköisempää saada syöpä vai tulla raskaaksi tässä iässä? Asia huolestuttaa minua ja haluaisin nämä lopettaa jos mahdollista. Minulla jo aikuinen lapsi, joka syntynyt keisarileikkauksella. Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Hei!

Kiitos kysymyksestä. Käyttämäsi Cerazette-pilleri sisältää pelkästään keltarauhashormonia. Et kerro, ovatko kuukautisesi säännölliset nykyehkäisyn aikana. Missään nimessä Sinun ei tarvitse käyttää mitään tiettyä ehkäisyä tietyssä iässä. Hormonikierukka erittää myös pelkkää keltarauhashormonia, mutta se vaikuttaa enemmän paikallisesti. Hormonikierukan käyttäjistä Sinun iässäsi kovin moni ei saa vuotoja.

Ehkäisyn tarve on tietenkin erilainen kuin nuorella naisella. Naisen hedelmällisyys alenee suurimmalla osalla naisia selvästi lähestyttäessä, mutta kyllä nainen voi tulla raskaaksi kunnes kuukautiset loppuvat vaihdevuosi-iässä. FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) -määrittämisellä (verikoe) voidaan tarkistaa, toimivatko munasarjat vielä. Jos FSH-arvo kohoaa selvästi, ei raskaaksi voi enää tulla, eikä ehkäisyä tarvita.

Kysymyksesi siitä, kumpi on todennäköisempää, saada syöpä vai tulla raskaaksi, on hämmentävä. Raskauksista, jotka alkavat, kovin moni päättyy keskenmenoon iässäsi. Jos verrattaisi todennäköisyyttä saada lapsi tai sairastua rintasyöpään, päästäisi lähemmäs samaa.

Kysymysnumero: 1048   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 22.7.2011

Hei!

Olen alle 30 vuotias raskaana oleva nainen ja mieltäni vaivaa eräs hölmö asia.

Ennen kuin tulin raskaasi, meillä oli mieheni kanssa melko myrskyisä parisuhde, josta johtuen ajauduin harrastamaan seksiä naispuolisen ystäväni kanssa. Nyt poden asiasta todella huonoa omaatuntoa ja tästä johtuen ajatuksiini on tullut kaikenlaisia älyttömältä tuntuvia pelkoja. Haluaisinkin nyt kysyä oman mielenrauhani vuoksi seuraavaa:

Jos nainen, jonka kanssa olen ollut sukupuoliyhteydessä olisi ollut myös miehen kanssa, niin olisiko mitenkään mahdollista että hänen emättimessään olevat siittiöt olisivat voineet kulkeutua esim. hänen sormiensa mukana minuun? Olisivatko siittiöt tässä tapauksessa vielä hedelmöittämiskykyisiä? Emme siis käyttäneet seksin aikana mitään välineitä, vaan pelkkiä sormia.

Kuinka kauan siittiöt elävät naisen emättimessä tai esim. sormissa ja onko raskaudenehkäisyyn naisten välisessä seksissä missään olosuhteissa tarvetta? Kysymykseni kuulostavat todella hulluilta, mutta toivon todella saavani niihin vastauksen ja sitä kautta itselleni mielenrauhan.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi. Ja onnea odotukseesi!

Kysymyksessäsi on piirteitä tv:n salapoliisisarjoista. Raskaus ei ala samaa sukupuolta olevien välisessä seksissä. ELi ehkäisyä ei tarvita. Inseminaatio tai muumimukisessio on ainoa tapa, jolla kaksi naista voivat saada jomman kumman geneettisen perijän.

Siittiöt ovat erittäin herkkiä kylmälle: ne kangistuvat nopeasti jos joutuvat paljaalle iholle, esim sormille. Ilmiö nähdään usein lapsettomuustutkimusten yhteydessä: siemennestenäytteen tulos on surkea, jos kuljetus on kestänyt liian kauan tai se on tapahtunut liian viileissä olosuhteissa. Naisen elimistössä siittiöt säilyvät liikkuvina 2-4 vrk, muutoinhan ne eivät ehtisi munasolun luokse: matka on siittiöiden koko huomioiden varsin pitkä, maratonia vastaava :)


Kysymysnumero: 926   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 7.1.2011

Hei
Kysyn voiko tulla raskaaksi jos kohtu poistettu ja munasarjat tallella jos ei käytä mitään ehkäsyä?Olen käyttänyt ehkäsynä patentex oval onko se luotettava ehkäsy?Kun en halua tulla raskaaksi multa leikattu sydänvika tetralogia fallont ja olen ollut sairaalassa rytmihäiriöiden takia.Syön lääkkeitä thyroxin,emconcor,cardase,marevani,cordarone.
Voiko tulla rytmihäiriöt jos on yhdynnässä miehen kans?Mulla tuli seuraavana päivänä rytmihäiriöt.
mulla leikattu aikoinaan emdotrioosi.
Kiinostaa tietää vastaus.Kiitos etukäteen.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestäsi.

Jos kohtu on poistettu, ei naisella ole kuukautisia, eikä nainen voi tulla raskaaksi. Munasarjojen toiminta jatkuu normaalina kohdun poiston jälkeen, eli vaihdevuodet tulevat vasta kun munasarjojen toiminta luonnollisesti loppuu, Suomessa keskimäärin noin 51 vuoden iässä.

Raskausluku on Pantentex oval -tutkimuksissa varsin matala, eli 43 raskautta alkoi 10 000 naisella käytön aikana.

Kyllä rytmihäiriöitä voi tulla yhdynnän jälkeen.

Kysymysnumero: 859   Aihe:  Raskauden ehkäisy
to 6.5.2010

Olen aloittanut Yasmin-ehk.tablettien käytön ohjeen mukaan.

- minun menkat alkoi lauantaina illalla 24.4, pari päivää aikaisemmin, kun oli laskettuna menkkojen alkamisaikaan. Sunnuntaina 25.4. otin ensimmäisen pillerin. Menkat oli ihan tavalliset ekat kuusi tai seitsemän päivää. (Tavallisesti minun menkat kestää viidestä kuuteen päivään.) Loppuaika, siis vielä tänäänkin on tullut veristä ja vetistä vuotoa, ei kirkasta verta, tummaa, melkein ruskeaakin välillä. Se on semmosta puoli-tahmeaa, jossa osa on verta ja osa ehkä valkovuotoa. Pidän ohutta ja pientä pikkuhousun suojaa, jonka vaihdan pari kolme kertaa päivässä. Olen ottanut joka päivä pillerin.

Onko tilanne normaali?
Miten jatkan?
Mihin oireeseen pitää reagoida ja miten silloin toimin?
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Joskus yhdistelmäehkäisyn aloitukseen liittyy tiputtelu- eli läpivuotoa. Kuvaamasi vuoto kuulostaa tiputtelulta. Mikäli tiputtelu ei häviä 3 kk kuluessa ehkäisyn aloituksesta, on syytä olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin. Joskus kyse on siitä, että naishormoniannos on niukka.

Jatka normaalisti tablettien ottoa, ja pidä taukoviikko normaalisti.

Kysymysnumero: 826   Aihe:  Raskauden ehkäisy
pe 22.1.2010

Hei!
Olen yli parikymppinen nainen ja menossa naimisiin. Olen säästänyt itseni sitä oikeaa varten ja kysymykseni koskeekin yhdynnän aloittamista. En ole käynyt vielä kertaakaan gynekologilla, enkä haluaisikaan ainakaan vielä sillä immenkalvoni on melko tiukka ja epäilen että lääkäri ei saa välineitään sisään. Pelkään myös, että ensimmäisestä yhdynnästä voi tulla tosi kivulias, sillä tamponiakaan en ole saanut laitettua, koska se tekee kipeää. Sormi mahtuu juuri ja juuri. Mitä neuvoja antaisit? Pitäisikö käyttää jotain puuduttavaa ainetta vai käydä ennakkoon gynellä vähän operoimassa immenkalvoa?

Ehkäisyä olemme miettineet myös. Itse en haluaisi kehooni hormonipillereitä kaikkine sivuioireineen, mutta onhan niitä muitakin vaihtoehtoja, kuten kondomi ainakin aluksi. Pillerit olisivat siinä mielessä hyvät, että niillä voi ilmeisesti siirtää kuukautisia? (Tulevat häät mielessä.) Entä voiko ehkäisypillereitä saada lääkäriltä ilman sisätutkimusta?

Mitkä pillerit ovat nykyisin suositelluimpia  (vähän sivuoireita) vai onko jokaiselle kokeilemalla kokeiltava sopiva merkki? En haluaisi turvota, menettää kaikkia halujani tms. juuri ennen häitä. Minulla ei ole sairauksia, kuukautiset ovat melko säännölliset, vuoto on normaali, eivätkä ne ole mitenkään erityisen kivuliaat.

Kiitos vastauksesta.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä ja onnea tulevalle avioliitolle!

Yhdyntää kannattaa aina yrittää, ennen kuin gynekologin apua hakee. Gynekologilla käynti ei aina tarkoita sisätutkimusta emättimen kautta, muutoinkin voidaan tutkia gynekologisia elimiä. Mikäli sitten yhdyntä ei ota onnistuakseen tiukan immenkalvon takia, on syytä päästä gynekologin vastaanotolle, jossa syy voidaan selvittää ja apu löytyy.

Jos yhdistelmäehkäisyn aloittaa, ei sitä ennen ole "pakko" tehdä sisätutkimusta, varsinkin jos yhdyntöjä ei ole vielä aloittanut. Samalla käynnillä voidaan sopia, milloin seuraava kontrolli (jossa sisätutkimus) tehdään.

Kuukautisia voi siirtää myös keltarauhashormonitableteilla, jotka eivät ole ehkäisyvalmiste. Yleensä suosittelen, että siirrät jo häitä edeltävät kuukautiset, jottei keltarauhashormoni "turvota" morsianta.

Yhdistelmäehkäisy on kokeiltava, ennen kuin voi sanoa, saako jotain sivuoireita. Sivuoireen luonteesta voi sitten päätellä, kumpaa komponenttia (estrogeenia vai keltarauhahormonia) pitää "säätää" joko määrältään tai merkiltään. Nykyisin Suomessa käytettävät valmisteet ovat kaikki "vähähormonisia".

Kysymysnumero: 753   Aihe:  Raskauden ehkäisy
su 14.6.2009

Hei! Kysymykseni liittyy e-pillereiden LOPETTAMISEEN. Olen lopen kyllästynyt hormonien "pumppaamiseen" ja haluaisin puhdistautua niistä. Ehkäisyn voin hoitaa myös kondomilla. Ajatus hormoneista vain ällöttää tällä hetkellä erittäin paljon.

Ongelmani on se, että pelkään kovasti, miten kehoni reagoi vuosikausien pillereiden käytön jälkeen. Kaikenlaisia kauhutarinoita kuulee. Haluaisin tietää, voiko hormonaalisia muutoksia jotenkin lievittää tai tasoittaa tai muuten edetä askel askeleelta kohti "normaalia" hormonitasapainoa.

Taustatietoja: Olen 33-vuotias nainen. Olen syönyt erimerkkisiä (mm. Minulet, Mercilon, Diane Nova, Yasminelle, Yasmin) e-pillereitä noin 17-vuotiaasta lähtien. Merkkiä on vaihdeltu, kun on haluttu kokeilla, poistuisiko jokin sivuoire (esim. limakalvojen kuivuminen, päänäsrky, haluttomuus tms.). Olen pitänyt pillereiden syömisessä vuosien varrella pari taukoa, kun ehkäisyyn ei ole ollut tarvetta. Tällä hetkellä syön Yasmin-merkkisiä pillereitä. Olen syönyt niitä jo usemman vuoden ajan  - muistaakseni lääkärini suositteli niitä heti, kun ne tulivat markkinoille. Sitä ennen söin Diane Novaa.

Kun aiemmilla kerroilla olen lopettanut e-pillereiden syömisen, ihoni on suorastaan "räjähtänyt" eli kipeitä finnejä on puhjennut todella paljon (erityisesti Diane Noven lopettamisen jälkeen). Olen päässyt tuskistani eroon, kun olen aloittanut pillereiden syömisen uudestaan. En kerta kaikkiaan haluaisi tätä kivuliasta iho-ongelmaa uudestaan. Onko todennäköistä, että ihoni Räjähtää myös Yasminin lopettamisen jälkeen, vai onko eri merkeillä erilaisia vaikutuksia?
Enhän voi olla 100 %:n varma, reagoisiko ihoni tällä kertaa yhtä voimakkaasti, mutta se mahdollisuus pelottaa. Minulla ei ole nuorempana ollut iho-ongelmia.    

Onko ainoa mahdollisuuteni vain kokeilla, miten ihoni reagoi Yasminen lopettamiseen, vai voisitteko antaa joitakin ennaltaehkäiseviä neuvoja?

Kiitos jo etukäteen.




Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Osa yhdistelmäehkäisypillereistä sisältää sellaista keltarauhashormonia, että se parantaa aknea. Drospirenoni, jota käyttämäsi Yasmin sisältää helpottaa iho-ongelmia tosi hyvin. Osa keltarauhashormoneista taas pahentaa aknea.

Mikäli siis ihollasi on aknetauti ilman yhdistelmäehkäisyn aknea hoitavaa keltarauhashormonia, niin lopettaessasi pillerit, akne tulee ilmi.

Kysymysnumero: 742   Aihe:  Raskauden ehkäisy
ti 19.5.2009

Hei, olen 26-vuotias nainen. Olen syönyt e-pillereitä (Meliane) säännöllisesti jo vuosia, ja usein syön kaksi liuskaa peräkkäin kuukautisten siirtämistarkoituksessa. Näin on tilanne nytkin, mutta unohdin toisen liuskan ensimmäisellä viikolla ottaa yhden pillerin. Huomasin unohduksen vasta seuraavana iltana ja otin kaksi pilleriä yhtä aikaa.

Olemme harrastaneet seksiä viimeisen 7 vrk aikana, ja koska kaikissa pilleripaketeissa varoitellaan liuskan ensimmäisen tai viimeisen viikon aikana tapahtuneen unohduksen saattavan johtaa raskauteen jos unohdusta aiemmalla viikolla on harrastettu seksiä, aloinkin huolehtia raskauden mahdollisuudesta.

Voinko siis olla raskaana, vai koskeeko tämä varoitus vain yhden liuskan kerrallaan syöjiä jolloin välissä siis tulee kuukautiset ja munasolu irtoaa? Nythän se ilmeisesti ei irtoa kahden peräkkäisen liuskan välissä kun ei vuotoakaan silloin tule.
Vastaus:
Kiitos kysymyksestä!

Olet päätellyt oivallisesti.
Erityisesti taukoviikon piteneminen (=pillerilevyn ensimmäiset 7 päivän totunnaisen käytön 21/7 yhteydessä) lisää raskauden mahdollisuutta, koska tauon aikana oma hormonitoiminta pyrkii "herämään". Kertomaasi unohdusta voi verrata pilleriliuskan keskivaiheilla tapahtuvaan unohdukseen, jonka raskausriskiä nostava vaikutus on huomattavasti pienempi.

Kysymykseesi - voinko siis olla raskaana- minun on kuitenkin vastattava, että mikään ehkäisy ei ole sataprosenttinen.

Sivuja yhteensä 4 :  1234