Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Aurinkoihottuma
 
 

Kohdunkaulan syöpä

Lääkärikirja Duodecim
20.9.2012
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä, uusia tapauksia todetaan vuosittain 150–160. Viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta on elossa 90 % kohtuun rajoittunutta syöpää sairastavista.

Kohdunkaulan syövän esiintyminen on pienentynyt 1960-luvusta lähtien yli 80 % papaseulontojen vuoksi. Vaikka uusien tapausten kokonaismäärä on edelleen pienentynyt, nuorissa ikäryhmissä ilmaantuvuus on kasvussa. HPV-virus (papilloomavirus, ks. «Papilloomavirus naisella»1) on merkittävä tekijä kohdunkaulan syövän kehittymisessä.

Oireet

Poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeinen, on kohdunkaulan syövän varhaisoire. Verinen tai pahanhajuinen valkovuoto voi joskus olla syövän ensioire. Myöhäisessä vaiheessa voi esiintyä alavatsakipua, ristiselkäsärkyä ja virtsaoireita. Varhaisvaiheen kohdunkaulan syöpä saattaa löytyä rutiinikäynnillä papakokeesta.

Taudin toteaminen

Gynekologisen tutkimus ja irtosolunäyte (papa-koe, ks. «Papa-koe»2) ovat perustutkimukset. Kolposkopia (ks. «Kolposkopia»3) ja sen yhteydessä otettavat koepalat varmistavat diagnoosin. Levinneisyystutkimuksina voidaan tehdä kaikututkimus (ks. «Kaikukuvaus»4) ja lantion alueen magneettitutkimus (ks. «Magneettikuvaus»5).

Hoito

Leikkaus on hoidon kulmakivi, leikkauksen laajuuden ratkaisee syövän koko ja levinneisyys. Useimmiten kohtu joudutaan kokonaisuudessaan poistamaan, mutta nuorella naisella voidaan munasarjat jättää paikalleen. Poikkeustapauksissa tehdään ns. säästävä leikkaus (trakelektomia), jos syöpä on aivan paikallinen, ja raskauden mahdollisuus halutaan säilyttää. Silloin seuranta on erityisen tarkkaa. Pidemmälle levinneissä tapauksissa hoidoksi annetaan sädehoito ja solunsalpaajia. Jos kohdunkaulan syöpä on alkuvaiheessaan eli kohtuun rajoittunut, on viiden vuoden kuluttua elossa 90 % syöpään sairastuneista.

Ehkäisy

Koska papilloomavirus on merkittävä syy kohdunkaulansyövän kehittymisessä, on tärkeää käydä säännöllisesti papa-kokeissa. Jos tulehduksia tai solumuutoksia «Kohdunkaulan muutokset»6 todetaan, ne on hyvä hoitaa lääkärin ohjeiden mukaisesti. Papilloomaviruksen tarttumista voi ehkäistä välttämällä tilapäisiä sukupuolisuhteita ja käyttämällä yhdynnässä kondomia. Myös tupakointi suurentaa vaaraa sairastua kohdunkaulan syöpään.

Uudet HPV-rokotteet ehkäisevät kohdunkaulan syövän esiasteita (ks. «Papilloomavirus naisella»1) ja täten todennköisesti kohdunkaulansyöpää.

Katso myös «Aikuisten syövät ja suun terveys»7.

Käytettyjä lähteitä

Mäenpää J, Pakarinen P. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa Ylikorkala O, Kauppila A (toim) Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2011, s 223–226.

Käypä Hoito- suosituksen "Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten solumuutokset" potilasversio, ks «Kohdunkaulan solu- ja kudosmuutokset»8.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi