Selaa vastauksia - Syöpä

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 35 vastausta.
Voit kysyä tähän aiheeseen liittyen seuraavilta asiantuntijoilta:

 
Sivuja yhteensä 4 :  1234

Kysymysnumero: 1302   Aihe:  Syöpä
pe 28.12.2012

Hei, kyse on rakkaasta äidistäni.

Äitini on 73v ja hän on ollut perusterve,  hoitoalan ihminen kunnes sairastui agressiiviseen pahanlaatuiseen rintasyöpään 5v. sitten. Syöpä leikattiin ja hän selvisi siitä, kuukausi sitten hänelle tehtiin kokonaisvaltainen luustokartoitus, koska kipujen ja tuntemusten takia äiti pelkäsi että syöpä olisi uusiutunut luustoon. Mitään ei löytynyt.  Häneltä poistettiin vasen rinta ja kainalosta imusolmukkeet.

Viime aikoina on äitiäni huimannut ja tunne että pää ja vartalo eivät ole "omat", sekä jalat polvista alaspäin ovat tunnottomat. Lisäksi ummetus vaivaa häntä. Aamulla hänellä on hyvä olo, mutta päivän mittaa olo muuttuu ja nämä oireet tulevat.

Hän on 155cm normaalipainoinen, tupakoi muutaman tupakan päivässä, ei käytä alkoholia. Syö terveellisesti, kävelee joka päivä.

Syöpä on tietysti aiheuttanut henkiselle  ongelmia ja univaikeuksia, hän on käyttänyt säännöllisesti syövän toteamisen jälkeen nukahtamislääkkeitä, imovane, nyt zopinox.

Hänellä on erittäin hyvä oma lääkäri, mutta apua huimaukseen ja jalkojen puutumiseen ei ole löytynyt, ei ole kyllä tarkemmin tutkittukaan, koska aina kaikki kokeet ja arvot hänellä on hyvät.

Välttämättä näillä oireilla näin maalaisjärjellä ajateltuna ei ole sairastetun syövän kanssa mitään tekemistä? Joskus kun hän oli kokeillut ja ottanut 25mg ketipinoria (isäni lääke) saadakseen nukutuksi, kertoi hän että pää oli ollut aivan sekaisin ja tullut paha olo, koska nukahtamislääkkeiden teho on tietty nyt vuosia käyttäneenä heikentynyt, niin hän yritti kokeilla jotain muuta. Ilman lääkettä hän ei pysty nukkumaan.

Olisin tuhannesti kiitollinen jos pystyisit sanomaan mistä on kyse?

Olen menossa joulunviettoon vanhempieni luokse ja olisi kyllä enemmän kuin joululahja, jos kerkiäisit vastata tähän kysymykseen, koska kerron aattona äidille että olen sinulta neuvoa kysynyt.Ja tulemme yhdessä tätä palstaa jouluaattona lukemaan.



Vastaus:
Kun syöpää sairastavalla potilaalla ilmenee neurologisia oireita, on aina otettava huomioon se mahdollisuus että ne saattavat olla merkki syövän leviämisestä tai että kyseessä voi olla syöpähoitojen sivuvaikutus. Sekä sädehoidolla että sytostaattilääkehoidolla voi olla neurologisia sivuvaikutuksia. Joskus syöpä aiheuttaa vasta-ainevälitteisen paraneoplastisen syndrooman jolla ymmärretään eräänlaisia syövän kaukovaikutuksia keskushermostoon ja ääreishermostoon. Polvista alkaen varpaita kohti voimistuvat tuntohäiriöt johtuvat tavallisimmin polyneuropatiasta eli ääreishermorappeumasta joka on eräiden lääkkeiden tyypillinen sivuvaikutus, taustalla voi tosin olla lukuisia aineenvaihdunnallisia syitä aina diabeteksesta alkaen. Mielestäni neurologin arvio on paikallaan. Syövän osuus oireistoon on todennäköisesti melko luotettavasti poissuljettavissa, ei kuitenkaan ilman erikoislääkärin arviota ja lisätutkimuksia. Kysymyspalstalla ei tehdä diagnoosia eikä se muutenkaan korvaa oikeaa lääkärinvastaanottoa. Valitettavasti en tällä kertaa voinut toteuttaa myöskään toivettanne aikataulun suhteen.

Kysymysnumero: 1259   Aihe:  Syöpä
ti 16.10.2012

Hei!
Olen 30-vuotias perheellinen nainen, olen kärsinyt väsymyksestä jo vuoden ajan. Alkuvuodesta olin neljä päivää sairaalahoidossa pahan streptokokkitulehduksen takia, crp oli silloin 298, muita veriarvoja en valitettavasti muista
Noin kuukausi sitten 12.9. kävin lääkärin vastaanotolla viisi viikkoa kestäneen flunssan takia, oireina pieni lämmön nousu n. 37,2 C ja nuha sekä lievä yskä, väsymys ja lihasvoimattomuus (yläkertaan rappusia pitkin kävely oli saavutus). Lääkäri totesi poskiontelontulehduksen ja määräsi 8 päivän antibioottikuurin (en valitettavasti muista enää nimeä) sekä nenään kortisonisuihkeen (Avamys). Kävin myös verikokeessa , jossa todettiin hb:n olevan 138, crp 5 ja valkosolut 9,9. Antibioottikuurin jälkeen oireet eivät helpottuneet ja kävin uudelleen lääkärissa 26.9. Lääkäri totesi poskionteloiden ja nenän limakalvojen olevan edelleen turvoksissa, tehtiin röntgenkuvaus, ultraääni  jotka näyttivät turvotuksen ja tehtiin poskionteloiden punkteeraus mutta mitään ei tullut ulos. Jatkoin kortisonisuihketta ja sain Duact kuurin, muutama päivä lääkärikäynnin jälkeen ajatuksiini tuli mahdollinen allergia. Sain lähetteen allergiatesteihin, mutta tulokset eivät näyttäneet mitään uutta (olen heinä ja siitepölyallerginen). Nenän limakalvojen turvotus jatkuu, hengenahdistusta ja huimausta ollut nyt n. 1,5 viikon ajan ja kroppaan ja suun limakalvoille on tullut niin pieniä viininpunaisia pistemäisiä veripilkkuja kuin muutaman millin läpimittaisia hieman haaleampia verenpurkautumia. Ruokahaluttomuutta on ollut jo kuukauden ajan ja paino on pudonnut n.1,5kg. Lääkärille on soittoaika vasta 29.10 ja olen alkanut pelätä voisiko kyseessä olla leukemia. Suvussamme on ollut leukemiaa vaikka ymmärtääkseni se ei perinnöllistä olekaan. Huoltani en uskalla sanoa edes perheenjäsenille ääneen. Kiitos vastauksestasi jo etukäteen!
Vastaus:
Hei ja kiitokset mielenkiintoisesta kysymyksestä,


Kuvaamasi perusteella sinulla on pitkittynyt ylähengitystieinfektio ja olet sairastanut vaikean streptokokin aiheuttaman infektion. Tällainen episodi aiheuttaa pitkäksi aikaa voimattomuutta, samaten kuin pieni lämpöily. Myös toistuvat poskiontelotulehdukset vievät voimia, niiden limakalvot ovat vielä huonossa kunnossa.

Voimavarasi hekentyminen, hengästyminen pienessä rasituksessa kertovat tästä. Toipuminen ennalleen vie tosiaan viikkoja, jopa kuukausia.

Leukemia on onneksi harvinainen sairaus ja alkuoireisiin liittyy samanlaisia oirekuvia kuin infektioissa ylipäätään. Sairautta pitää epäillä mikäli veren valkosolumäärät pysyvät pitkään koholla (yleensä numeerisena arvona yli 20). Vakava infektio saattaa nostaa valkosolujen määrän jopa 25, mutta antibioottihoidon myötä se laskee nopeasti. Limakalvoillasi esiintyvät petekkiat eivät sinänsä ole diagnostinen leukemialla.

Suosittelen että käyt verikokeessa jossa tarkastellaan lasko, crp ja pieni verenkuva (pvk). Jos valkosolumääräsi ovat toistetusti normaalit niin silloin sinulla ei ole syytä huoleen.

Ystävällisin terveisin,


Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Terveystalo Oy

Kysymysnumero: 1183   Aihe:  Syöpä
ma 2.7.2012

Kysymys on onko siitä suurta haittaa jos poltan muutaman pikkusikaarin päivässä

Minulta poistettettin 3 viikkoa sitten oikea munuainen syövän takia etäpesäkkeitä keuhkoissa . Jatkaako muka elin päiviäni jos kokonaan lopetan?
terv Matti A

Vastaus:
Hei

Valitettavasti tilanteesi on sellainen, ettei syöpää voida enää parantaa kun se on levinnyt. Se että poltat muutamia pikkusikareita päivässä ja niiden lopettaminen tuskin pidentää elinikääsi.

Ystävällisin terveisin,

Jari Remes
Lääketieteen tohtori
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Sisätautien erikoislääkäri
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri
Suomen Terveystalo

Kysymysnumero: 544   Aihe:  Syöpä
ma 2.6.2008

HEI!


SAIRASTAN RINTASYÖPÄÄ JA MINULLE ON MÄÄRÄTTY TAMOFEN 20MG VUOROKAUDESSA. NYT HALUAISIN TIETÄÄ ONKO VERITULPPARISKI KUINKA SUURI?
ISÄLLÄ OLI VERTULPPA 85 VUOTIANA(HÄN ISTUI NIIN PALJON PAIKALLAAN) JA ÄIDILLÄ OLI 75 VUOTIAANA(HÄN MAKASI SAIRAALASSA SÄNGYSSÄ PITÄ AIKA)

ONKO MINULLA SUUREMPI RISKI SAIRASTUA LASKIMOVERITULPPAAN KUIN MUILLA? USKALLANKO SYÖDÄ TAMOFENIÄ OLLENKAAN? TULEN NIIN VÄSYNEEKSI FEMARLÄÄKKEESTÄ.

Vastaus:
On todettava, että kohdallasi veritulpan vaara on kohonnut. Jo pahanlaatuinen sairaus sinänsä lisää riskiä.
Myös Tamofen – hoito mahdollisesti lisää tätä riskiä etenkin kun se yhdistetään ns. sytotoksisten lääkkeiden kanssa. Sytotoksisia lääkkeitä käytetään juuri pahanlaatuisten kasvaimien hoidoissa.

Kun lisäksi voidaan ainakin teoriassa arvailla että sinulla saattaa olla verenperintönä tällaista taipumusta lisäävä taipumus voidaan arvioida että varovainen sinun kannattaa joka tapauksessa olla. Numeerisesti ei todennäköisyyttä voida arvioida.

Myös Femar voi lisätä veritulppien riskiä.

Olen varma että määrättyjen hoitojen riskit ovat kuitenkin selkeästi vähäisemmät kuin siitä saatu tieteellisesti todistettu hyöty perussairauttasi ajatellen.
Vastaaja:  Leif Lindberg, LL

Kysymysnumero: 478   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Menen työpaikkahaastatteluun. Pitääkö minun kertoa, että olen sairastanut syöpää?
Vastaus:
Työpaikkahaastattelussa ei tarvitse kertoa, jos on sairastanut syöpää.

Kysymysnumero: 477   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Voinko harrastaa kaikkea liikuntaa syöpähoitojen jälkeen?
Vastaus:
Sopivan rauhalliset liikuntaharjoitukset parantavat elämälaatua, lihasvoimaa ja kuntoa sekä vähentävät hoitojen sivuvaikutuksia. Aktiivisemman kuntourheilun ja lajiliikunnan aloittamisesta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Syövän lääkehoidot heikentävät elimistön normaaleja puolustusjärjestelmiä, ja rajumpi liikunta rasittaa elimistöä turhaan.
Liikunta voi parantaa elämänlaatua ja tehostaa sairaudesta selviytymistä. Liikunnan avulla ahdistuneisuus ja muut sivuoireet vähenevät. Liikkuminen vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää, aineenvaihduntahormonien toimintaa ja painonhallintaa. Liikunnan harrastamisesta on hyötyä sekä hoitojen aikana että niiden jälkeen.
Monet syöpäpotilaat tuntevat uupumusta. Tutkimusten mukaan lepääminen ei ole paras tapa hoitaa syöpäpotilaan väsymystä, vaan kevyt liikunta. Reipas kävely ja pyöräily sopivat hyvin.

Kysymysnumero: 476   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Mistä saan tarvitsemani proteesin, peruukin tai avanteen?
Vastaus:
Proteesiin, peruukkiin ja avanteeseen saa maksusitoumuksen sairaalasta. Sairaalan henkilökunta neuvoo, mistä tarvittavat apuvälineet hankitaan.

Kysymysnumero: 475   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Mistä saan sairauden aikana rahaa elämiseen?
Vastaus:
Työelämässä mukana oleville tarkoitetut korvausjärjestelmät ovat taloudellisena tukena syöpään sairastamisen aikana. Tarvittaessa toimeentulo voidaan järjestää myös silloin, jos sairastuneen työkyky on heikentynyt olennaisesti tai mennyt kokonaan.
Sairauspäiväraha korvaa työkyvyttömyydestä aiheutuvaa ansionmenetystä, ja sitä haetaan Kelan toimistosta. Päivärahaa maksetaan hakijan verotetun vuosityötulon mukaan. Hakemukseen liitetään lääkärintodistus, josta selviää hakijan työkyvyttömyys.
Kunnallinen toimeentulotuki auttaa, jos sairauspäiväraha ei riitä toimeentuloon. Sairaalan sosiaalihoitaja neuvoo toimeentuloon liittyvissä kysymyksissä.

Kysymysnumero: 474   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Sairastan syöpää, minulle tehtiin magneettikuvaus, vieruskaverille tietokonetomografia. Miksi?
Vastaus:
Syöpä on yksilöllinen sairaus. Tutkimukset ja hoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Kysymysnumero: 473   Aihe:  Syöpä
to 28.2.2008

Onko hieronta sallittua syöpähoitojen aikana?
Vastaus:
Jokaisen syöpähoitoja saavan tulee keskustella hieronnan sopivuudesta oman lääkärinsä kanssa.
Sivuja yhteensä 4 :  1234