Terveyskirjasto

Hae Terveyskirjastosta

Voit laajentaa hakua katkaisemalla sanan *-merkillä (esim. uni*).
Lue lisää
 »
 

Terveyskirjasto - Luotettavaa tietoa terveydestä

Aurinkoihottuma
 
 

Pitkäaikainen kipuoireyhtymä (kipuhäiriö)

Lääkärikirja Duodecim
5.11.2011
psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttunen

Pitkäaikaisella kipuoireyhtymällä tarkoitetaan sitkeää kiputilaa, joka jatkuu vähintään kuuden kuukauden yli mahdollisen kudosvaurion korjaantumisen vaatiman ajan. Pitkittynyt kipu ilmenee yhdessä tai useammassa paikassa, on hallitseva oire ja aiheuttaa merkittävää kärsimystä tai haittaa. Tässä kirjoituksessa käsitellään pitkittynyttä kipua psykiatrian kannalta.

Kiputilan pitäminen ainakin osin psykiatrisena häiriötilana edellyttää, että erilaisilla psykologisilla tekijöillä tai stressillä arvioidaan olevan tärkeä rooli kivun alkamisessa, vaikeudessa, pahenemisessa tai pysyvyydessä. Lapsuuden ja nuoruuden aikaiset traumaattiset tunnemuistot saattavat olla kroonisten kiputilojen taustalla. Turvapaikan hakijoilla ja maahanmuuttajilla kroonisten kiputilojen taustalla saattavat olla kidutuskokemukset.

Psykologisten tekijöiden olemassaolo ei kuitenkaan suinkaan sulje pois ruumiillisten tekijöiden osuutta kipuoireyhtymän synnyssä tai kulussa.

Kroonista kipua voi myös esiintyä oireena myös muissa psykiatrisissa sairauksissa, kuten masennustiloissa ja joissakin psykoottisissa sairauksissa. Tällöin kipu on kuitenkin muihin oireisiin nähden toissijainen.

Pitkäaikaiset kipu- ja särkytilat ovat hyvin yleisiä. Pelkästään kroonisesta selkäkivusta kärsii elämänsä aikana kolme neljäsosaa aikuisista, osa näistä ovat luonteeltaan osin psyykkisperäisiä kipuoireyhtymiä. Stressi ja eriasteinen ahdistuneisuus aiheuttavat helposti lihasjäykkyyttä, jolloin tuloksena on kroonisten lihasjännitysten aiheuttamat kiputilat. Lihasten jännittyneisyys kaventaa selkärangan kapeita aukkoja, jolloin tuloksena on hermosäikeiden puristuminen ja lihasten jännittyneisyyden noidankehämäinen lisääntyminen.

Oireesta kärsivän, hänen läheistensä ja tuttaviensa sekä hoitavien lääkäreiden on tärkeätä ymmärtää, että kipu ei ole luonteeltaan tahdonalaista tai teeskenneltyä. Taustaltaan puhtaasti psyykkisperäisen kivun voimakkuus on subjektiivisesti yhtä kiusallista ja kuluttavaa kuin kudosvaurioiden aiheuttama krooninen kipu.

Itsehoito

Krooniset kiputilojen hoito on usein vaikeaa. Itsehoidon kannalta on tärkeää pyrkimys vähentää jatkuvaa stressiä ja ristiriitoja aiheuttavia tekijöitä. Liikunta, lihaskunnosta huolehtiminen ja säännölliset elämäntavat ja univalverytmi voivat olennaisesti lievittää kroonista kipua. Erilaiset rentouttavat harrastukset, säännöllinen hieronta ja jooga ovat usein hyviä tehokkaita kivun lievityksessä.

Särkylääkkeitä on usein mielekkäämpää käyttää säännöllisesti toistuvina kuureina kuin jatkuvasti. Osa kroonisista kivuista kärsivistä hyötyy huomattavastikin masennuslääkkeiden käytöstä, vaikka he eivät kärsisikään varsinaisista masennustiloista. Mielialaan vaikuttavien (euforisoivien) ja siten fysiologista riippuvuutta aiheuttavien kipulääkkeiden käyttöä tulee välttää. Myös ahdistus- ja nukahduslääkkeiden jatkuvaa ja säännöllistä käyttöä tulee mahdollisuuksien mukaan välttää turhan lääkeriippuvuuden (ks. «Lääkeriippuvuus ja lääkkeiden väärinkäyttö»1) kehittymisen välttämiseksi.

Milloin hoitoon

Kivuista kärsivän on aina viisasta kääntyä lääkärin puoleen, koska kipujen taustalla voi aina olla erilaisia diagnosoimattomia ja siten hoitamattomia sairauksia. Joskus kroonisen kivun taustalla on hoitamaton masennustila (ks. «Masennus, masentuneisuus, masennusoire ja masennustila»2), pitkäaikainen masentuneisuus (ks. «Pitkäaikainen masentuneisuus (dystymia)»3) tai oireiden taustalla on traumaperäiset tunnemuistot. Tällöin sekä lääkehoito että asianmukainen psykoterapia voi lievittää merkittävästi lievittää oireita. Masennuslääkkeet voivat kuitenkin lievittää kroonista kipua, vaikka henkilö eli kärsisikään samanaikaisesta masennustilasta.

Jos pitkäaikaisen kiputilan taustalla ei ole hoidettavissa olevaa muuta sairautta ja kivun katsotaan ainakin osittain olevan psyykkisperäinen, hoidon kannalta on tärkeää jatkuva suhde oiretta ymmärtävään yleislääkäriin tai muuhun lääkäriin.

Lisää tietoa aiheesta

Lääkärikirja Duodecimin artikkeli «Krooninen (pitkäaikainen) kipu - lääkehoito»4.

Terveyskirjaston Kivun hallinta -teos, ks. «http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=kha»1.

Käytettyjä lähteitä

Joukamaa M: Elimellisoireiset häiriöt. Kirjassa: Lönnqvist J, Henriksson M, Marttunen M, Partonen T (toim.): Psykiatria, 9. painos, Kustannus Oy Duodecim, 2011, ss. 282–300.

Van der Hart O, Nijenhuis ERS, Steele K: Vainottu mieli. Traumaterapiakeskus, Helsinki, 2009.

Kotikuntasi terveyspalvelut

Valitse kotikuntasi